Cerovlje: AZRRI ratare prijavio policiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest poljoprivrednika s podrucja Cerovljanštine po drugi je put prošlog tjedna traktorima pokosilo Novacansku valu. U nekoliko sati citava polja arbašpanje (djeteline) prikupljena su da bi sušenjem postala sijeno, hrana za goveda. Sparini unatoc jurišali su poljima doline Pazincice, ogorceni kako kažu, time što im najplodniju zemlju, više od stotinu hektara, želi preoteti Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

Rijec je o lokalnim poljoprivrednicima, clanovima Udruge poljoprivrednih proizvodaca opcine Cerovlje, koji vec godinama traže ovo državno zemljište, koje još uvijek nije rasporedeno, odnosno posjedovno je u rukama posrnule tvrtke Puris. Ona u posljednje vrijeme polako gasi proizvodnju, barem što se tice proizvodnje mesa istarskog goveda. No, da ne bi ideja o spasu istarskog goveda kroz gastronomsku konzumaciju zamrla, njihovu proizvodnju preuzima županijska agencija AZRRI.

Direktor AZZRI-ja Graciano Prekalj kaže da su od Purisa nedavno kupili 52 grla istarskog goveda, agrarnu mehanizaciju, uzeli u zakup štalu u Murarima kraj Motovuna te preuzeli petero zaposlenika. Tvrde da razumiju težnju lokalnih poljoprivrednika da dobiju zemljište u vali, ali je i njima ono potrebno za stocnu hranu.

Lokalni poljoprivrednici pak u neslužbenim razgovorima kažu da županijska agencija koristi tromu hrvatsku birokraciju da bi preuzela najplodnija polja na Pazinštini koja su oni, u podzakupu od Purisa, u posljednjih desetak godina obradivali. Baš kad je trebao biti raspisan javni natjecaj za državno poljoprivredno zemljište, s prvim danom ove godine izmjenama je zakona pravo njegovog raspisivanja prebaceno s jedinica lokalne samouprave na državnu agenciju, koja još uopce nije formirana pri resornom ministarstvu, odnosno još uvijek se ceka njeno formiranje.

Dotle je posjednik zemljišta u vali Puris predao na raspolaganje zemljište županijskoj agenciji AZRRI, ciji direktor ipak kaže da do raspisivanja javnog natjecaja valu nemaju u posjedu, vec da s Purisom "zajednicki obraduju zemljište".

Isti je taj Puris u protekle dvije godine Opcini, koja privremeno raspolaže zemljištem, placao traženi iznos za najam tog zemljišta, kazao nam je cerovljanski nacelnik Emil Daus, a naglasio Graciano Prekalj. No, poljoprivrednici kažu da je Puris proteklih godina dobio mnogo više što od državnih poljoprivrednih poticaja, a što od podzakupa koje su mu sami placali.

Prilikom prve košnje vale prije mjesec dana lokalne je ratare policiji prijavio AZRRI. Uslijedio je obavijesni razgovor, zasad bez posljedica, a ratari su uzvratili angažiravši pulski odvjetnicki ured Vlatka Nuica, koji je posjednike prijavio Opcinskom državnom odvjetništvu zbog navodne nelegalne naplate podzakupa proteklih godina. (Andelo DAGOSTIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter