Cernogoraz: Parlov mi je kao sportaš bio uzor

Zaista sam ponosan što ću se od sada na vječnoj listi najuspješnijih hrvatskih sportaša (Arhiva/J. PREKALJ)
Zaista sam ponosan što ću se od sada na vječnoj listi najuspješnijih hrvatskih sportaša (Arhiva/J. PREKALJ)

U olimpijskoj godini koja broji svoje posljednje sate dileme očito nije bilo. Hrvatski zlatni olimpijci s ljetošnjih londonskih igara, bacačica kladiva Sandra Perković i novigradski strijelac Giovanni Cernogoraz proglašeni su najuspješnijim sportašima Hrvatske u oba najprestižnija izbora najboljih. U izboru koji već 61 godinu provodi jedini hrvatski dnevni sportski list Sportske novosti i u kojem o izboru najboljih glasuju sportski novinari, te u onome koji zadnjih 20-ak godina provodi Hrvatski olimpijski odbor.

Zlatni novigradski strijelac na leteće mete u oba je izbora tako postao prvi Istranin koji je proglašen najboljim sportašem države od osamostaljenja Hrvatske. Nakon bicikliste Cvjetka Bilića koji je najbolji bio 1966., te pokojnog boksača Mate Parlova koji se naslovom najboljeg okitio tri godine za redom, od 1971. do 1973., Istra je gotovo 40 godina čekala i ponovno dočekala svog najboljeg sportaša Hrvatske, Giovannija Cernogorza.

Zaista sam što ću se od sada na vječnoj listi najuspješnijih hrvatskih sportaša nalaziti uz dvije takve veličine kao što su Cvjetko Bilić, te posebno, pokojni Mate Parlov - izrazio je svoje zadovoljstvo Cernogoraz. Parlov mi je kao sportaš bio uzor, a bio je i jako dobar prijatelj mog oca.

Što se u vašem životu promijenilo od tog povijesnog 6. kolovoza 2012. kada ste postali olimpijski pobjednik?

Neke promjene su se desile, ali ne puno toga. Privatno sam ostao onaj isti Gianni kakvog me svi prijatelji i svi u Novigradu i okolici znaju, obiteljski čovjek kojem su i dalje glavne preokupacije baviti se streljaštvom i raditi u obiteljskom restoranu.

Na privatnom planu najveća je promjena što me sada puno više ljudi zna, pozdravlja, želi čestitati, barem nakratko porazgovarati. Osim toga dosta sam protokolarnih obveza odradio unazad četiri mjeseca, raznih prijema, dobio niz nagrada i na tom planu imam puno više obveza. Zovu me i strani mediji, uglavnom iz Italije.

Što se streljaštva tiče više-manje sve je ostalo isto, no upravo sam ovih dana potpisao sponzorski ugovor s tvornicom pušaka Beretta što znači da u novu sezonu krećem s novom markom puške. Pored toga potpisao sam ugovor i s jednom talijanskom tvornicom municije.

Očekuju me razgovori s još nekim sponzorima što bi mi sve skupa financijski trebalo olakšati daljnje bavljenje ovim sportom. Do sada sam praktički sam uz pomoć obitelji financirao svoje potrebe bavljenja streljaštvom, a od sada bi bilo lijepo da mi se barem dio uloženih sredstava počne vraćati.

Što vas očekuje u 2013. godini?

Godina koja je pred nama biti će za mene jednako naporna i sadržajna kao i ova olimpijska 2012. s obzirom da će se sljedećeg ljeta u Turskoj održati Mediteranske igre. Pored toga čeka me Europsko prvenstvo u Njemačkoj, Svjetsko prvenstvo u Peruu, te četiri turnira Svjetskog kupa u Meksiku, Španjolskoj, na Cipru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Budem li uspješan i finalni turnir SK-a.

Glavni ciljevi su mi SP, EP i MI. Što se SK-a tiče ne znam hoću li  baš nastupiti na sva četiri kvalifikacijska turnira, ali ću se svakako nastojati zadržati na samom vrhu svjetske rang-liste. U novoj sezoni djelomično je modificiran i način pucanja finala pojedinog natjecanja.

Najveća novina je da u finalima svi strijelci kreću od nule, odnosno da se više finalni rezultati ne zbrajaju s rezultatima iz kvalifikacija s čime se ustvari umanjuje vrijednost ukupnog nastupa nekog strijelca na pojedinom natjecanju, a jedino važno postaje kako ćeš pucati u finalu.

Po meni osobno stari je način bio bolji, čak smo mi strijelci potpisivali peticiju da ostane sve po starom, skupili smo više od tisuću potpisa, no međunarodna streljačka organizacije nije uvažila naš prosvjed. (Razgovarao Kristijan KLARIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter