Cernogoraz hrvatski stjegonoša na MI u Mersinu

Giovanni Cernogoraz (R. Goršić/CROPIX)
Giovanni Cernogoraz (R. Goršić/CROPIX)

Na XVII Mediteranskim igrama koje će od 20. do 30. lipnja biti održane u turskom gradu Mersinu, natjecat će se 102 hrvatska sportaša, dok će cjelokupno hrvatsko izaslanstvo imati 161 člana, odlučeno je na sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora na kojoj je rečeno da će hrvatsku zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja nositi zlatni olimpijac iz Londona Giovanni Cernogoraz.

Osim Cernogorza, na MI će nastupiti i ostali naši osvajači zlata iz Londona, Sandra Perković i hrvatska vaterpolska reprezentacija.

Članovi Vijeća dali su punu podršku Sportskoj televiziji (SPTV) ističući da je Zakonom o sportu utvrđeno da je sportska djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a SPTV je televizija svih nacionalnih sportskih saveza i sportova.

Zato će stručne službe HOO-a razraditi rješenje kojim će se osigurati daljnje funkcioniranje ovog, za HOO i cjelokupni hrvatski sport, bitnog projekta.

HOO je zaprimio 56 zahtjeva za program "Aktivne zajednice" i 182 zahtjeva za program "Od sportske škole do Olimpijskih igara". Ovim programima HOO potiče razvoj sporta u lokalnim zajednicama, a nakon analize pristiglih zahtjeva prihvaćeno je 25 projekata za program "Aktivne zajednice" koje će HOO financirati s ukupno 1,3 milijuna kuna, te 37 projekata "Od sportske škole do OI" za koje će izdvojiti 1,8 milijuna kuna.

Među korisnike Programa potpore kvalitetnim sportašima (Program III) uvršteni su Ana Lenard (karate) i Antonijo Obadić (kajak), a na prijedlog Hrvatskog dizačkog saveza Nikolaju Pešalovu se produžuje status trenera mlađih dobnih kategorija, jer je osmim mjestom na Svjetskom prvenstvu u svibnju 2013. ostvario kriterijski rezultat.

HOO će, na prijedlog svoje Komisije za informiranje i izdavaštvo, sufinancirati četiri izdavačka projekta: knjigu "Hrvatska i olimpijska odličja" autora Jurice Gizdića, dokumentarni film Ante Rozića o stolnotenisačici Tamari Boroš, film "Splitski olimpijci" autora i producenta Vanje Vinkovića, te knjigu "Antropološke osnove i trenažni proces" koju izdaju Hrvatski pikado savez i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter