Černjul o novoj poreznoj stopi: Država griješi ovakvim potezom

(Arhiva)
(Arhiva)

S početkom nove godine, već gotovo tradicionalno, uvode se nove stope PDV-a, a samim time građani mogu očekivati neka nova poskupljenja. Naime, predviđene su izmjene stopa PDV-a u dvije etape, od kojih bi prva stupila na snagu već 1. siječnja 2017. kada se stopa PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu povećava sa sadašnjih 13 na 25 posto. 

Također, budući da se ova velika promjena događa u noći najvećeg slavlja kada će mnogi građani biti na ulicama i trgovima ili u nekom od otvorenih ugostiteljskih objekata, mnogi se pribojavaju da će doći do problema oko funkcioniranja fiskalnih kasa. Predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Istarske županije Dušan Černjul, inače vlasnik restorana Vela Nera u Šišanu, tvrdi da se takav scenarij ne bi smio dogoditi. 

Cijene će se postupno regulirati

- Bit ćemo spremni s tim izmjenama, jer moramo, s obzirom na fiskalne blagajne. Ako će se same cijene mijenjati, to će se postupno dizati za koju kunu do proljeća, smatra Černjul. 

S druge strane, napominje Černjul, biti će teško zadržati cijene na građanima pristupačnom nivou, jer se ipak radi o povećanju poreza za 99 posto, zbog čega samo povećanje cijena smatra neminovnim. Osim toga, kao i drugi ugostitelji, i Černjul tvrdi da će navedeno povećanje stope PDV-a zaustaviti dosadašnji razvoj turizma i podizanje kvalitete turističkih usluga na željeni nivo. 

- Zbog većih davanja teško da će biti novih zapošljavanja, ulaganja, dizanja kredita za investicije i tako dalje. Ako hoćeš poslovati normalno, morat ćeš dizati cijene a to nosi dodatne negativne posljedice. Prevelikom broju građana je i ovako preskupo odlaziti u kafiće ili restorane. Država griješi ovakvim potezom, jer je u zadnjih nekoliko godina bilo osjetno manje dugovanja prema poreznoj upravi nego kada je porez bio 22 posto, barem što se naše branše tiče. Osim toga, imamo jako puno parafiskalnih nameta od kojih neke samo ugostitelji plaćaju, izbrojili smo oko 240 raznih poreza i prireza koje platimo tijekom godine. Vidjet ćemo koliko će sadašnji ministar turizma imati snage izboriti se za nešto, jer sam uvjeren da bi se nešto od tolike šume nameta zaista moglo ukinuti, kazao je Černjul. 

Zatvoreni do proljeća

Njegov kolega Gracijano Švić, poznati rovinjski ugostitelj i predsjednik tamošnje podružnice Ceha ugostitelja, također je u velikoj nedoumici kako će se do naredne sezone formirati cijene. 

Njegov ugostiteljski objekt, kao i mnogi drugi diljem Istre, zatvoren je do proljeća, pa će tijekom tog perioda imati dovoljno vremena za prilagođavanje novoj poreznoj stopi. No, uvjeren je da će se ovim potezom samo osiromašiti ugostitelje, te ih unazaditi ili zaustaviti u daljnjem razvoju. Dodaje kako će biti ozbiljnih posljedica, posebice za one ugostitelje kojima je i sada teško ukoliko su pod najmom ili pod kreditima. 

Paulo Šverko, predsjednik porečkog Ceha ugostitelja, također kaže da ih očekuje dosta čudna situacija za Novu godinu, te da će ugostitelji vjerojatno zaključiti blagajne do ponoći. Čak vjeruje da bi neki ugostitelji mogli iskoristiti situaciju i dignuti cijene. 

- U istoj situaciji smo bili prije nekoliko godina kada nam se PDV mijenjao sa 10 na 13 posto. Vjerujem da će mnogi ljudi naručiti dosta pića i hrane prije ponoći i platiti taj račun, jer je lako moguće da će se nakon ponoći netko neugodno iznenaditi. E sad, sve ovisi o samim ugostiteljima kako će se ponašati u novonastaloj situaciji. U svakom slučaju, 1. siječnja 2017. na svakom izdanom računu morat će imati obračunatu cijenu s PDV-om od 25 posto, kazao je Šverko. 

Svi ugostitelji uvjeravaju nas da će se potruditi što manje korigirati cijene, ali će se promjene neminovno dogoditi. Također smatraju da bi najbolje bilo uvesti jedinstven porez za ugostitelje, kao što postoji primjerice u Njemačkoj, a da ih se oslobodi svih ostalih nameta. No, to su sve samo njihove želje. 

Podsjetimo, nova se stopa PDV-a, osim u ugostiteljstvu, primjenjuje i na usluge smještaja, smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima za iznajmljivanje u turizmu, uključujući kampove i plovne objekte za nautički turizam. (Patricija SOFTIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter