Černjul: Nisam želio sudjelovati u šporkim igrama


Voditelj labinske ispostave Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Vitomir Černjul nije prihvatio prijedlog SDP-ove povjerenice za Istru Ade Damjanac za preuzimanjem čelne pozicije državne uprave u županiji.

Ogorčeni Černjul rekao je da je to obični pokušaj političke smjene v.d. predstojnika Mladena Tomljanovića budući da dosad "legalnim putem", odnosno natječajem, to Zagrebu nije uspjelo.

Kao što je poznato, Mladenu Tomljanoviću je istekao četverogodišnji mandat na toj funkciji. Kandidata je na natječaju bilo nekoliko, među ostalim i SDP-ovac Danijel Ferić. Potonji je preuzeo vodstvo Hrvatske lutrije pa je odustao od mjesta istarskog predstojnika Ureda državne uprave.

Drugi kandidati nisu ispunjavali uvjete, dok je Tomljanović jedini ostao u igri, što nije bilo po volji službenom Zagrebu. Neslužbeno doznajemo da su uslijedile ozbiljne provjere raznih državnih institucija koje nisu urodile plodom, odnosno nisu mogle diskreditirati Mladena Tomljanovića.

Posljednji pokušaj smjene po "partijskom" ključu također nije uspio.

Vitomir Černjul u Državnoj upravi radi skoro 20 godina i nije član nijedne političke stranke. Kako sam kaže, njegov posao je rad sa strankama i građanima pa bi politički angažman u tom poslu bio vrlo neozbiljan.

- U informativnom razgovoru kada mi je ponuđeno imenovanje nije iznijet niti jedan relevantan razlog zbog kojeg bih prihvatio imenovanje na predloženo radno mjesto.

Dugogodišnji sam djelatnik u državnoj upravi i dugogodišnji suradnik sadašnjeg predstojnika. U posljednje tri godine Ured državne uprave u Istarskoj županiji kvalitetom se uzdignuo, čemu je umnogome doprinijela uspješna suradnja predstojnika sa svim suradnicima i djelatnicima.

To što su pokušali učiniti je škifo. Čista politička smjena u kojoj nisam želio sudjelovati. Ada Damjanac je došla kod mene i u manje od deset minuta pokušala me nagovoriti da zabijem nož u leđa Mladenu Tomljanoviću.

Nakon 18 godina rada u državnoj upravi meni to ne treba. Damjanac me nagovarala da preuzmem mjesto predstojnika jer Tomljanović navodno nije osoba za taj posao. Nabrajala je neke privatne stvari koje nemaju veze s poslom.

Smatram da je Mladen Tomljanović u ove tri godine svoj posao odrađivao visoko profesionalno. S druge strane nisam mogao baciti pod noge svoj 18-godišnji staž za jednu fotelju koja će se, na ovakav način kad-tad i meni poljuljati, izjavio je Černjul.

Mladen Tomljanović rekao nam je da nije u mogućnosti komentirati naše navode o pokušaju njegove političke smjene jer je postupak izbora predstojnika u tijeku te da se obratimo Ministarstvu uprave.

- Za sada ne mogu ništa govoriti po tom pitanju osim da mi je dvaput produljivan status vršitelja dužnosti predstojnika. Izbor je u tijeku pa stoga nisam u mogućnosti odgovarati na vaša pitanja, kratko je komentirao Tomljanović.

Adu Damjanac smo zatekli u pulskom SDP-u tijekom predstavljanja Damira Kajina za službenog kandidata SDP-a za istarskog župana. Rekla nam je da se ne radi o političkoj smjeni.

- S obzirom na to da smo čuli da je predstojnik Ureda državne uprave Puli samo vršitelj dužnosti, procijenili smo da i druga osoba može biti kao v.d. na toj funkciji.

Nisam nikoga nagovarala, već smo samo razgovarali o toj mogućnosti. Ne radi se ni o kakvoj političkoj smjeni. Neka gospodin Černjul stane uz mene i kaže da ga je itko nagovarao, izjavila je Damjanac. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter