CERN: Znanstvenici otkrili božju cesticu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici u istraživackom centru CERN u Švicarskoj otkrili su novu subatomsku cesticu koja bi mogla biti Higgsov bozon, za koji se vjeruje da je bio kljucan u stvaranju svemira, objavljeno je u srijedu u Londonu.

- Mogu potvrditi da je otkrivena cestica koja je u skladu s teorijom o Higgsovom bozonu, rekao je u Londonu John Womersley, celnik britanskog vijeca za znanost i tehnološke ustanove.

Joe Incandela, glasnogovornik jedne od dviju ekipa koje su tragale za Higgsovim bonzonom, rekao je da je to preliminarni rezultat, ali da je vrlo jak i cvrst.

Teorija o tzv. božjoj cestici, odnosno hipotetskoj elementarnoj cestici kojom se objašnjava masa drugih cestica, postavljena je 1964. godine. Teoriju je postavio škotski fizicar Peter Ware Higgs, ali do danas nije eksperimentalno dokazano njeno postojanje.

Veliko uzbudenje vladalo je u Ženevi uoci pocetka današnjeg povijesnog seminara na kojem pet vodecih fizicara, ukljucujuci i profesora Petera Higgsa po kojem je cestica nazvana, a koji zajednicki djeluju u sklopu suradnje CMS-a i Atlasa, objavljuje najnovije rezultate potrage duge 48 godina, koliko je prošlo otkako je potvrdeno postojanje Higgsovog bozona.

Od kad je na CERN-u – Europskom centru za nuklearna istraživanja, 2008. spektakularno proradio LHC, najveci akcelerator na svijetu, odnosno svojevrsni sudarac protona, koji ubrzava jedne cestice u jednom, a druge u drugom pravcu, u pokušaju kreiranja stanja materije koje je vladalo u najranijoj fazi evolucije svemira, glavnim ciljem i najvecom nagradom smatra se pronalazak Higgsova bozona.


Podijeli: Facebook Twiter