CERN će izgraditi novi supersudarač?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) razmotrit će u sljedećem razdoblju planove za izgradnju novog podzemnog sudarača subatomskih čestica, četiri puta većeg od postojećeg Velikog hadronskog sudarača (LHC) koji se nalazi u Ženevi.

Novi predloženi kružni podzemni tunel imao bi opseg od 100 km i protezao bi se od Alpi na istoku, do planina Jure na zapadu, a zašao bi i ispod Ženevskog jezera te u potpunosti okružio švicarski grad u kojem se nalazi sjedište CERN-a.

Kako prenosi BBC, stručnjaci CERN-a održali su prošlog tjedna prve sastanke na kojima su razmotrili planove o izgradnji novog supersudarača, koji bi svojom veličinom znatno nadmašio 27-kilometarski tunel LHC-a - trenutno najveće znanstveno postrojenje na svijetu.

Glavni ravnatelj CERN-a Rolf Heuer rekao je da je došlo vrijeme da se razmisli o tome što treba napraviti nakon LHC-a, premda je taj sudarač u funkciji tek nekoliko godina.

"Potrebna su duga razdoblja planiranja jer su naši projekti ambiciozni, i za njih je potrebno puno istraživanja i razvoja", rekao je Heuer.

"Uzmite primjerice LHC. On je tek tri godine u punom pogonu, ali prvi pravi razgovori o LHC-u počeli su još 1983. godine ... a prve podatke dobili smo 2009. Stoga nam je potrebno puno vremena, i zbog toga već sada počinjemo pokretati ovaj projekt", dodao je Heuer, prenosi BBC.

Tunel od 100 km kod CERN-a samo je jedan od prijedloga koji će se razmatrati u predstojećem razdoblju nakon uvodnih sastanaka. Japan i Kina su također zainteresirani da budu domaćini velikih međunarodnih znanstvenih projekata poput izgradnje novog supersudarača.

Zagovornici izgradnje novog sudarača u Ženevi navode pak da bi već postojeća CERN-ova infrastruktura mogla dovesti do znatnih ušteda tijekom izgradnje. Visoki dužnosnik CERN-a Paul Collier rekao je da je dolina u kojoj se nalazi Ženeva idealne veličine za takav projekt.

Cilj projekta je da se u novom sudaraču postignu energije sudara subatomskih čestica osam puta više od energija koje se postižu u LHC-u.

Cijena izgradnje novoga supersudarača nije poznata, a Heuer je svim sudionicima projekta sugerirao da ne iznose nikakve procjene za medije. "Bilo koja brojka koju spomenete bit će pogrešna, a najgore od svega je što će ostati zauvijek zapamćena", rekao je Heuer.

Prva faza projekta, u kojoj će se razmatrati prijedlozi eksperata iz raznih dijelova svijeta kako bi se utvrdila njihova izvedivost, trebala bi trajati oko pet godina.

Kroz to razdoblje će stići novi podaci iz LHC-a, na temelju kojih bi se u sljedećih pet godina trebala izabrati lokacija, osmisliti konceptualni dizajn i tehnologija novog sudarača, te osigurati međunarodna potpora i financiranje.

Uz još desetak godina za izgradnju i instaliranje opreme, znanstvenici navode da bi bilo realno očekivati da novi sudarač bude u pogonu oko 2035. godine - baš u vrijeme kad bi se LHC trebao umiroviti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter