Cermak: Ovo je velika nesreca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivan Cermak, jedini oslobodeni od trojice generala, sletio je u 18.17 na zagrebacki aerodrom Pleso. Samo nekoliko sati nakon izricanja presude, vec oko 15.30, Cermak je napustio pritvor u Scheveningenu, te krenuo prema Rotterdamu. Otamo je oko 16.30 poletio za Zagreb Vladinim zrakoplovom.

Iako se na zagrebackom aerodromu nalazi velik broj novinara, Cermak se po izlasku iz aviona s pratnjom uputio prema jednom hangaru, gdje su ga docekali Jadranka Kosor, te Mladen Pavic, Davor Stier i Martina Banic. Kosor izgrlila Cermaka, a zatim su se zadržali u kracem razgovoru u hangaru.

"Svi skupa smo u šoku, ova presuda je bila veliko iznenadenje za svih", rekao je Ivan Cermak nakon što je sletio na zagrebacki aerodrom. Kaže da se prije odlaska pozdravio s Gotovinom i Markacem i dogovorio se da ce biti njihova produžena ruka u Hrvatskoj.

"Pomoci cu im kako god mogu, moramo svi zajedno sjesti, hladne glave, vidjeti što se nije dobro napravilo u prvom dijelu, gdje se umiješala politika, gdje su fulale obrane...", kaže Cermak.

Gotovina i Markac su, tvrdi, svoje presude primili hladno i stoicki. Ali jasno je da im to nije bilo lako.

"Ovo je velika nesreca za sve nas. Mislim da se nitko u Hrvatskoj ne može osjecati dobro nakon ovoga što se danas dogodilo u Haagu. Meni je drago da je prva runda ove moje price gotova, ali ne mogu se zbog toga osjecati dobro. Osjecam se mucno", rekao je Cermak, koji je nekoliko puta ponovio da "sada svi skupa moramo staviti glavu na kup i vidjeti što dalje".

"Nitko od nas nije jucer mogao pogoditi što ce se danas dogoditi. Na TV-u se vjerojatno vidjelo da sam bio sasvim šokiran kad je izrecena presuda Gotovini. Ne mogu vjerovati da je sudac Orie u svom obrazloženju prakticki od rijeci procitao završnu rijec tužiteljstva", zakljucio je Cermak.

Na pitanje što mu je rekla Kosorica, koja ga je docekala u zracnoj luci, Markac je odgovorio kako je premijerki drago što je njegova situacija završena, ali je svjesna da je druga runda još uvijek pred nama.


Podijeli: Facebook Twiter