Cerhak: Nisam Sanaderu rekao da ga snimam, nisam idiot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mario Cerhak, vlasnik zagrebackog restorana u kojem je bivši premijer Ivo Sanader snimljen u razgovoru s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, svjedoceci na zagrebackom Županijskom sudu nije uspio objasniti kako je od snimke cijelog susreta ostalo samo nekoliko minuta materijala.

Nije odgovorio niti na pitanje kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajic, koji ga je navodno nazvao i pitao za snimku, znao da ona uopce postoji.

Nakon niza nelogicnosti i neodgovorenih pitanja sudac Ivan Turudic upozorio ga je da od svjedocenja ne radi farsu, ne komentira pitanja ili na njih odgovara protupitanjima.

Od svjedoka se takoder nije moglo doznati zašto je, nakon brisanja vecine snimki na kojima je bio bivši premijer, ostavio baš ovu koja se koristi kao dokaz u postupku gdje se Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a primio 10 milijuna eura mita da bi madarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini.

Cerhak je posvjedocio da je videonadzor u njegovu restoranu snimao sve goste i prostorije, a na pitanje Sanaderove obrane je li bivšeg premijera obavijestio da ga se snima odgovorio je da "nije toliki idiot".

- Dnevno prodem kroz najmanje 50 videonadzora i nikad mi ni jedan idiot nije prišao i rekao da se snima. I zato ne znam zašto bih ja bio takav idiot, kazao je Cerhak.

Potvrdio je da je dio snimaka na kojima je zabilježen bivši premijer svjesno obrisao nakon medijskih napisa u kojima se njegov restoran opisivao kao stožer Sanaderova povratka na vlast. Tek je manji dio snimljenog materijala ostavio, no o tome nije nikome govorio, a posebno ne novinarima Jutarnjeg lista u kojem je prije pocetka sudenja objavljen detaljan opis dogadaja na snimci.

Na upit kako se sa snimkom našao u Državnom odvjetništvu, Cerhak je kazao da ga je jedan dan nazvao osobno Bajic koji ga je pozvao na kavu. Iako se, po vlastitim rijecima, pokušao izvuci od predaje snimke morao je popustiti i istražiteljima dozvoliti da sami izuzmu dokazni materijal.

Potvrdio je da je uz Sanadera i Hernadija taj dan u restoranu bio i vlasnik Diokija Robert Ježic, koji je u ovom slucaju krunski svjedok protiv Sanadera.

Obrana bivšeg premijera prigovorila je istinitosti Cerhakova iskaza isticuci da je sudjelovao u sprezi DORH-a i medija te da je "samo jedan u nizu likova koji u ovom slucaju svjedoce o nebitnim okolnostima".

Sanaderovi odvjetnici ranije su prigovorili i na iskaz prvog svjedoka u srijedu bivšeg direktora Plinacroa Branka Radoševica, koji je kazao da ga je bivši premijer prisiljavao da obavi poslove nužne za izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja iz Ine.

Sudenje se nastavlja u cetvrtak svjedocenjem bivšeg ministra pravosuda Dražena Bošnjakovica i bivšeg predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka.


Podijeli: Facebook Twiter