Cere: Zaplesale tri generacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okruglim stolom pod nazivom "O Folklornom društvu Cere u ozracju ocuvanja kulturne nematerijalne baštine, o povijesti i važnosti te ocuvanju i njegovanju tradicije" zapocelo je obilježavanje 65. obljetnice toga plodonosnog folklornog.

Govorili su ravnateljica Etnografskog muzeje Istre Lidija Nikocevic, etnomuzikologinja Nuša Hauser, županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušic, te student i narodni pjevac i glazbenik Noel Šuran.

Marušic je ustvrdio da nam manjka edukacija jer nematerijalne kulture imamo u izobilju, ali je valja dokumentirati i predstaviti. Prvi rezultati su ohrabrujuci jer je Istra vec zaštitila pojedine elemente nematerijalne kulture pri UNESCO-u. Po njemu, valjalo bi raditi na zaštiti glazbe, obicaja i autohtonih glazbenih instrumenata.

Svecanost je zapocela na trgu ispred ceranske škole. Pred spomen-plocom Ivi Rudanu, profesoru i skupljacu narodnog blaga, na sopelama su u uvodu zasvirali najstariji sviraci Božo Žgomba i Romano Živic. Pridružili su im se sopelaši mladih generacija, uz ciju svirku su najmladi plesaci izveli ceranski balun.

Slavljenici svih generacija fokloraša i njihovi gosti uputili su se potom u Paladnjake. Ondje je postavljena izložba na kojoj o dugoj povijesti društva. Ceranski fokloraši mogli su pogledati stare dokumentarne filmove "Istarski svati" iz 1971. i "Istarska cešljarija" iz 1981. Rijec je o televizijskim dokumentarcima, koje je Boris Vuckovic prenio na DVD.

Mogli su poslušati i DVD "Oj, divojko, jabuko rumena", koji je s istoimenog LP-a takoder presnimio Vuckovic. Dva nova DVD-a su za ovu prigodu dobili svi nekadašnji i sadašnji clanovi društva te brojni podupiratelji.

Stari clanovi i podupiratelji dobili su i prigodne zahvale. Da ce Folklorno društvo Cere dugo potrajati pokazale su mlade generacije plesaca, pjevaca i sviraca. U Paladnjakima su uz svirku Dua Magnolija zajedno plesali bake, djedovi i unuci.


Podijeli: Facebook Twiter