Cerar: Žičana ograda privremena, mini-Schengena neće biti

Žica na hrvatsko-slovenskoj granici (M. SARDELIN)
Žica na hrvatsko-slovenskoj granici (M. SARDELIN)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da se žičana ograda prema Hrvatskoj postavlja kako bi se u budućnosti spriječio mogući nekontrolirani dolazak izbjeglica preko zelene granice te zaštitilo pogranično stanovništvo i njihova imovina u slučaju takvog scenarija, ali da je riječ o privremenoj mjeri.

Također je potpuno isključio nagađanja da bi Slovenija mogla ispasti iz kruga država sadašnjih članica schengenskog područja rekavši da se radi o špekulaciji bez temelja. Cerar je na početku redovne sjednice parlamenta među ostalim odgovorio na više pitanja iz redova oporbe koja dovodi u sumnju politiku njegove vlade u aktualnoj migracijskoj krizi tijekom koje je kroz Sloveniju prošlo više od 310.000 izbjeglica, ustvrdivši da Slovenija poštuje schengensku regulativu u postojećim uvjetima koliko je to moguće te da za to ima potporu Europske komisije koja joj nije prošloga tjedna uputila opomenu glede kontrole i postupaka prema izbjeglicama kakve je Bruxelles uputio Italiji, Malti, Mađarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj.

Slovenski je premijer navode oporbenih zastupnika da Sloveniji prijeti ispadanje iz Schengenskog prostora, odnosno neuključivanje u tzv. mini-Schengen, koji bi činile samo države okupljene oko Njemačke, nazvao izmišljotinom koja se koristi iz unutarpolitičkih razloga, jer je riječ o ideji koja se samo neformalno iznosila u Nizozemskoj, a o njoj se ne raspravlja ozbiljno, kako mu je zajamčilo više europskih lidera.

Na tvrdnje oporbe da je pred izbjeglicama i migrantima trebalo potpuno zatvoriti granicu poput Mađarske te da Sloveniji sadašnja situacija donosi gospodarsku štetu, Cerar je kazao da Slovenija dobiva pohvale za upravljanje izbjegličkom krizom te da ona nije izazvala veću gospodarsku štetu, već je, naprotiv, po njegovim riječima, zanimanje za investicije u porastu, BDP raste, a nezaposlenost se smanjuje.

Cerar nije htio odgovoriti na pitanje oporbene Udružene ljevice (ZL) koliko je do sada stajalo postavljanje 110 kilometara bodljikave žičane ograde prema Hrvatskoj, ali je naglasio da se radi o privremenom rješenju koje ne bi trebalo pokvariti dobrosusjedske odnose, te da je vlada u komunikacijii s lokalnim zajendicama uz granicu kojima to rješenje smeta.

"No, ograda se postavlja i zbog sigurnosti imovine, ali i samih ljudi", kazao je Cerar, dodavši da su se ljudi iz pograničnog područja u vrijeme prvih dolazaka migranata, kad su nekontrolirano prelazili granicu, sami obraćali vladi i molili da se postavi ograda kako im se ne bi približavali nepoznati stranci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter