Cerar: "Teran je slovensko vino i ne damo ga"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Sloveniji su razočarani  objavom nacrta delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, a koje je Slovenije na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla,  jer su očekivali da će objava biti zaustavljena nakon nedavnog posjeta predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera Sloveniji, kad je bilo riječi i  o toj mogućnosti.

"Nismo iznenađeni, ali smo razočarani i ogorčeni", kazao je u ponedjeljak za Slovenski radio slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, potvrdivši da je svoja stajališta o odluci Komisije da objavi nacrt iznio u pismu europskom povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu.

Prema Židanovoj izjavi, Europska komisije je objavom svog dokumenta  zanemarila Junckerovu izjavu danu prilikom posjeta Sloveniji da treba ponovo proučiti dokumentaciju koju je Hrvatska poslala u Bruxelles.

Slovenski vinari, koji su se protivili delegiranom aktu i izuzeću istarskog terana u odnosu na zaštitu za svoj teran koji je osigurala Slovenija, iznosili su čak sumnja da je dio hrvatske dokumentacije o lozi sorte teran od kojega se u Istri proizvodi istoimeno vino krivotvoren.

O tim sumnjama se Komisija  nije opredijelila, kazao je Židan za Slovenski radio.

Židan i konzorcij proizvođača slovenskog kraškog terana i dalje inzistiraju da je u zaštiti njihovog vinskog brenda potrebno poduzeti sve moguće korake, uključujući i  tužbu protiv Europske komisije na sudu EU-a u Luksemburgu, navode slovenski mediji u ponedjeljak.

Cerar: i dalje ćemo se boriti za naš teran

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da ga je objava nacrta delegiranog akta Europske komisije kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, što ga je prethodno njegova zemlja na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla, negativno iznenadila.

"Teran je slovensko vino i ne damo ga, na njegovoj zaštiti ćemo inzistirati do samoga kraja", kazao je Cerar, reagirajući na odluku Europske komisije, prenijeli su slovenski mediji.

Cerar je kazao da mu je njegov ministar za poljoprivredu Dejan Židan tvrdio da će Europska komisija revidirati svoju odluku o priznavanju istarskog terana jer to vino pripada samo Sloveniji.

Od Židana sada očekuje, rekao je, da se idućih dana sastane s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom i dodatno mu predstavi argumente Slovenije zašto za istarski teran ne treba priznati mogućnost izuzeća iz slovenske zaštite tog vinskog brenda, a onda ga informira o rezultatu razgovora.

"Očito je da je ta stvar nije išla onako kako smo je zamišljali i željeli, ali mi u svakom slučaju ustrajemo na našoj poziciji. Teran je vino slovenskog geografskog podrijetla, naše kvalitetno odlično vino i ne damo ga drugima", kazao je slovenski premijer.

Na pitanje novinara hoće li njegova vlada, kako su prenijeli neki mediji, zbog delegiranog akta o teranu tužiti Europsku komisiju sudu EU-a u Bruxellesu, Cerar je rekao da bi to u sadašnjoj fazi teško mogao reći, no da će razgovor Židana s Hoganom biti prvi slijedeći korak, a Slovenija je spremna iskoristiti i sva legalna sredstva koja ima na raspolaganju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter