Cerar: Ograda je neophodna, ali privremena

Miro Cerar (IFP)
Miro Cerar (IFP)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija nastaviti postavljati »ogradu za usmjeravanje migranata« na svojoj granici s Hrvatskom, da je riječ o privremenoj mjeri kako bi se onemogućio nekontrolirani priljev migranata balkanskom izbjegličkom rutom, no da će biti uklonjena čim se migrantsko-izbjeglička kriza završi.

Postavljanje »ograde za usmjeravanje«, kako je naziva Cerar, u sadašnjoj situaciji je, tvrdi slovenski premijer, neophodno zbog navodne premale solidarnosti koje u izbjegličkoj krizi s Europom pokazuju Grčka, Makedonija, Srbija i Hrvatska koje se nalaze na balkanskoj izbjegličkoj ruti, a migrante samo propuštaju dalje.

Dnevni ulazak oko 7.000 migranata u Sloveniju je s obzirom na njenu veličinu isto kao kad bi u Njemačku u jednom danu ušlo 300.000 izbjeglica, kazao je Cerar tijekom rasprave u parlamentu, rekavši da je to za najmanju zemlju na izbjegličkoj ruti prevelik teret.

Odgovarajući na kritike oporbene Udružene ljevice (ZL) da se njegova vlada upisala na »neslavnu listu« 5 zemalja EU-a koje se od izbjeglica štite bodljikavom žicom i tako derogiraju samu ideju Europske unije, a provode i militarizaciju jer u obrani od migrantskog vala koriste vojsku, Cerar je to energično zanijekao, kazavši da Slovenija čini sve u njenoj moći da djeluje humanitarno koliko može, ali vodeći računa i o sigurnosnim izazovima.

Slovenski je premijer kazao kako će njegova vlada »sa zadovoljstvom« donijeti odluku da se ograda na granici s Hrvatskom ukloni, ali tek kad se stvari u vezi s izbjegličkom krizom smire ponovivši da je ograda od bodljikave žice potrebna kako bi se spriječila »humanitarna katastrofa« ako bi u Sloveniju »disperzirano« ušlo više desetaka tisuća izbjeglica koje Slovenija ne može primiti i zbrinuti, pa bi u zimskim uvjetima umirali u rijekama i na poljima.

Slovenija je, po njegovim riječima, do sada primila neproporcionalno velik dio tereta migrantskog vala iz Grčke prema srednjoj i zapadnoj Europi te je ustvrdio da zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Grčka, ne pokazuju dovoljno solidarnosti i ne ograničavaju taj val te da u Sloveniju »migranti često dolaze iscrpljeni i gladni, a mi ih zbrinemo«. Cerar je dodao da Slovenija, s druge strane, u dogovoru s »uređenijim državama« poput Austrije i Njemačke regulira izbjeglički val kako ne bi došlo do velike humanitarne katastrofe, ali pri tome pazi i na sigurnosni aspekt.

Cerar je odbio navode da zbog angažiranja vojske u radu s izbjeglicama državi prijeti sveopća militarizacija, rekavši da bi se jače angažiranje vojske moglo dogoditi samo u slučaju eskalacije problema, a s dvotrećinskom većinom to bi morao potvrditi parlament. Sada slovenska vojska s policijom u čuvanju granice služi samo kao logistička i organizacijska potpora, a opasnosti da se vojska počne miješati u civilnu sferu nema, naveo je Cerar.

Odbivši i kritike oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) kako je njegova vlada zakasnila s reakcijom na izbjeglički val te da je Slovenija suočena sa sigurnosnim prijetnjama jer se migranti propuštaju bez potrebne identifikacije i pregleda, Cerar je ustvrdio a da su vlasti bile spremne na izbjegličku krizu te da »nije svaki izbjeglica terorist i ne treba ih sve stavljati u isti koš«. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter