Cerar: Od izbjegličkog priljeva branit ćemo se žicom i vojskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da nije nacionalist nego patriot koji želi zaštititi Sloveniju od prekomjernog izbjegličkog vala ako Europa ne nađe zajedničko rješenje, pa makar i korištenjem ograde i vojske, a jedna anketa pokazuje da to podupire i većina Slovenaca.

- Nisam nacionalist, nego patriot i domoljub, a postoje granice preko kojih Europa ne može, kazao je Cerar u razgovoru za mariborski dnevni list Večer od subote, odbijajući mišljenja da najavom postavljanja bodljikave žice na granicu s Hrvatskom popušta nacionalističkim političkim strujama koje takve zahtjeve iznose još od početka izbjegličke krize tijekom koje je kroz Sloveniju do sada prošlo više od 150.000 migranata.
- Lako je reći da pravi odgovor nije represija, ali što učiniti kad u vašu kuću ljudi ulaze jedan za drugim. Nijedna europska država neće dopustiti takvu situaciju: postoje granice preko kojih se ne može, kazao je slovenski premijer koji je sinoć u Lendavi o izbjegličkom pitanju razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji se prvi u Europskoj uniji odlučio od migranata i izbjeglica braniti postavljanjem žičane ograde.
- Za sada još čekamo zajedničko europsko rješenje ove krize, ali ako ga ne bude, u ekstremnoj situaciji granice će na kraju trebati braniti žicom, policijom, pa čak i vojskom. To više nije samo hipotetička pretpostavka, kazao je slovenski premijer za mariborski list.
Slovenski parlament je u četvrtak raspravljao o mogućem zaoštravanju režima prolaza za migrante preko slovensko-hrvatske granice koja je i granica schengenskog prostora, a mediji navode da je slovenska vlada u inozemstvu već nabavila veće količine ograde i bodljikave žice da bi zapriječila migrantima prelazak granice.

Cerar je u parlamentu tom prigodom kazao da najviše sada ovisi o Njemačkoj i Austriji koje će Slovenija u svojim postupcima slijediti, te da nije isključeno da će djelovati samostalno i odlučno iako granica ne bude u potpunosti zatvorena.
Slovenska tiskovna agencija STA objavila je u subotu rezultate jedne ankete prema kojoj 79 posto Slovenaca smatra da južnu granicu Slovenija mora zatvoriti za migrantski priljev odmah nakon što Njemačka i Austrija uvedu prve veće restrikcije za primanje izbjeglica i azilanata. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter