Cerar: Nećemo dopustiti nekontroliran prolaz migranata

Miro Cerar (IFP)
Miro Cerar (IFP)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je, uoči svog govora na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, da će Slovenija u izbjegličkoj krizi i dalje primjenjivati pravila Schengenskog ugovora i neće dopustiti nekotrolirani prijelaz izbjeglica i migranata jer bi to značilo da ne poštuje prihvaćene obveze, a mogla bi ugroziti i vlastitu sigurnost.

Cerar je za Slovensku televiziju potvrdio da će se u svom govoru dotaknuti i izbjegličke krize, ali da neće iznositi posebne prijedloge jer je to problem kojega zajedno moraju rješavati EU i međunarodna zajednica.

"Konkretna rješenja treba donijeti unutar Europske unije i na Europskom vijeću", kazao je Cerar i dodao da bi se u rješavanje tog aktualnog pitanja trebala uključiti i Organizacija ujedinjenih naroda (OUN).

"Slovenija mora biti aktivna kao članica EU-a i suverena država, a to i radimo, prema načelima humanosti, solidarnosti i sigurnosti", kazao je Cerar, potvrdivši da se vlada priprema na sve scenarije oko mogućeg  dolaska novog vala izbjeglica.

Prema njegovim riječima, izbjeglice koje uđu u Sloveniju bit će zbrinute i ispitane o tome kamo žele ići, ali Slovenija neće dopustiti nekontrolirane migracijske tokove kroz slovenski teritorij.

"Jer, to bi onda značilo da ne štitimo schengensku granicu, što je naša dužnost, a ugrozili bismo i vlastitu sigurnost", naveo je Cerar.

Tijekom boravka u New Yorku slovenski je premijer istaknuo da je Slovenija prepoznatljiva u svijetu po svom angažmanu na obrani ljudskih prava i na humanitarnom djelovanju, objavili su lokalni mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter