Cerar ne isključuje postavljanje prepreka na granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Miro Cerar odbacio je u utorak kritike da je njegova vlada pokazala nemar i neorganiziranost u  migrantskoj krizi te rekao da ne isključuje podizanje prepreka na granici s Hrvatskom ako bi Njemačka zatvorila granice za migrante.

Ako bi se dogodilo da Austrija i Njemačka svoje granice za migrante zatvore ili ograniče broj koji će primiti, iste bi mjere, ne isključujući ni postavljanje tehničkih prepreka na granici s Hrvatskom, prihvatila i njegova vlada, istaknuo je Cerar.
- Napor koji Slovenija ulaže za pomoć migrantima vrijedan je poštovanja, dajemo dobar primjer zaštite europskih vrijednosti, ljudskih prava, solidarnosti i ljudskog dostojanstva, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani te dodao da je istina bilo nekih lošijih primjera, ali da se radilo o izoliranim pojavama i da kao slovenski premijer ne može pristati na to da se oni generaliziraju.
Cerar je rekao da s obzirom na svoju veličinu Slovenija migrantima pomaže više nego druge države, zbog čega je zahvalio policiji, vojsci, dobrovoljcima i svim ostalim službama koji brinu za migrantski val.
- Treba imati na umu da mnogi od tih ljudi u Sloveniju dođu već iscrpljeni, gladni i žedni, a mi svima pomognemo, pri čemu smo posebno pozorni prema ranjivim skupinama", kazao je slovenski premijer.
Cerar je rekao da je suradnja s Hrvatskom u dogovaranju oko migrantskoj priljeva mnogo bolja nego ranije te da je njome zadovoljan, ali da ima i prostora da se suradnja popravi.
Osim toga, upozorio je Cerar, još nisu u cijelosti ispunjeni dogovori sa summita srednja Europa-Balkan o balkanskoj migracijskoj ruti, pa je priljev migranata još uvijek znatan. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter