"Ćer materina": Portreti 184 premanturske žene

Članice inicijative Žene Premanture i Hassan Abdelghani
Članice inicijative Žene Premanture i Hassan Abdelghani

Zanimljiv, neobičan i kreativan projekt krije se iza naziva "Ćer materina" koji je danas predstavljen u staroj premanturskoj školi. Autorice ovoga projekta su premanturske žene koje djeluju u sastavu inicijative Žene Premanture: Ivana Turk, Lenka Milivojević Ivanovski, Nina Skoko, Sandra Šafar i Sanja Rakić Frančula.

Žene, sestre, kćerke

- Udruga Žene Premanture djeluje već nekoliko godina i cilj je bilo oživjeti ovo mjesto u zimskim mjesecima, kada ovdje nema baš puno događanja. Krenuli smo s radionicama za djecu, potom prezentirali stvaralaštvo žena ovoga kraja, od džemova, slika, goblena i drugog, a usput smo malo proučavale i povijest ovoga mjesta, vidjevši još jednom da je kroz povijest bilo puno poznatih Premanturaca koji su se predstavili u raznim aspektima djelovanja. No, o ženama nije bilo spomena. Krenule smo razmišljajući da je sve te uspješne muškarce netko rodio, da su imali žene, sestre, kćerke i tako smo napravili hommage svim ženama Premanture u vidu fotomonografije i izložbe fotografija, kazala je Sanja Rakić Frančula.

Fotomonografija će biti predstavljena u premanturskoj školi u srijedu, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena u 17 sati, a izložba fotografija bit će otvorena istoga dana u galeriji Makina u 20 sati. Otvorenje iste izložbe bit će u medulinskoj galeriji 3MC 22. ožujka u 20 sati, a u Premanturi 22. travnja u 18 sati.

U suradnji s fotografom Hassanom Abdelghanijem, fotografirane su žene koje kroz cijelu godinu žive u Premanturi, od bebe s oko godinu dana do gospođe od 93 godine. Fotografirane su  ukupno 184 žene, tek njih 20-ak se iz razno raznih razloga nije željelo uključiti u ovaj projekt.

Cilj projekta bio je dokumentirati život, sjećanja i portrete žena da bi u budućnosti služili kao povijesni izvor i obiteljska baština. Uz to, fotomonografiju osim fotografija žena, kratkih podatka o njihovom životu čine i tekstovi Nuše Hauser, Albina Crnoborija, Miroslava Miškovića i Andreja Badera, koji su svi povezani s Premanturom, budući da su tu ili živjeli ili provodili dio vremena, te kustosa i publicista iz Slovenije Miha Colner.

Fotomonografija ima 208 stranica, a realizaciju su omogućile Općina Medulin, Javna ustanova Kamenjak i Turistička zajednica Općine Medulin.

Predivno iskustvo

- Bio mi je to jedan od najdražih projekata na kojima sam radio, predivno iskustvo, te premanturske žene su bile zbilja divne, i bilo ih je zanimljivo prikazati, rekao je Hassan Abdelghani.

Projekt je, vele Žene Premanture, nastajao kroz 14 mjeseci rada, a žene su portretirane na različitim lokacijama u Premanturi, te je svaka od njih dala crticu svoga doživljaja, sjećanja ili anegdote iz života.

Na konferenciji za novinare bila je prisutna i pročelnica iz medulinske Općine Suzana Racan Stern. (V. BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter