Čepovi za vino od čistog prirodnog pluta


Pluto čepovi imaju ogromnu ulogu očuvanju naših najdražih vina onakvima kakvim ih volimo. Amorim grupa najveći je svjetski proizvođač plutenih čepova za vino i pjenušac, a isto tako jedan od ključnih razloga zašto je pluto i dalje nezamjenjivi dodatak svake dobre butelje. Stoljeće i pol duga tradicija uz puno truda omogućila je Amorim grupi razvoj novih proizvoda, jedinih takvih u svijetu. 

Prirodni proizvod

Pluteni čepovi posljednjih su se godina kao i gotovo svaki drugi proizvod, našli na udaru novih tehnologija pa su tako razni sintetički materijali pokušali zamijeniti klasični pluteni čep kojega su pojedini vinari čak u potpunosti izbacili iz procesa flaširanja vina u strahu od dodatnih mirisa kojeg vino može poprimiti od pluta. Ipak, velike investicije i upornost stručnjaka iz Amorim grupe rezultiralo je razvojem čepa od prirodnog pluta sa stopostotnom garancijom na miris, jedinstvenog u svijetu. TCA ili triklor-amisol, tvar je koja, kada se nađe u vinu, može prouzročiti dosta neugodan miris, a ljudsko osjetilo njuha prepoznat će ga čak i u malim koncentracijama. Pluteni čepovi koje proizvodi Amorim grupacija imaju TCA vrijednost koja je ispod razine detekcije ljudskog osjetila ili jednaka nuli tako da vinari sa sigurnošću i povjerenjem mogu uskladištiti svoja vrhunska vina.

Zanimljivo je da prirodno pluto ima tajnu karakteristiku s kojom se niti najmodernije tehnologije ne mogu nositi. Naime, prirodno pluto ima izrazito specifičnu strukturu i raspored ćelija koju nikakva tehnologija do sada nije uspjela kopirati. Kao sirovina se koristi kora hrasta plutnjaka, poprilično rijetke sorte koja se može pronaći samo u nekoliko zemalja Sredozemlja. 

Brzina, kvaliteta, inovacija

Portugal je jedno od najvećih prirodnih staništa upravo te vrste hrasta pa tako ne čudi što je Amorim grupa još prije 50 godina osnovala tvrtku kćer Korken Schiesser u Beču koja doprema prirodne plutene čepove iz Portugala te ih potom tiska i priprema za punjenje. Konačne proizvode distiribuiraju u 13 zemalja Europe među kojima je i Hrvatska, a najbolje od svega je što narudžba bude spremna već u roku nekoliko dana. Sve alate za tiskanje logotipa na čepovima izrađuju sami, a svaki čep prođe kroz laboratorij za ispitivanje kvalitete pri čemu se vrše i elektronska mjerenja unutarnjeg promjera boca na temelju kojih se kupcu omogućava najbolji mogući izbor plutenog čepa.

Njihovi najnoviji proizvodi sa 100 posto garancije na TCA uključuju ND Tech zatvarač od čistog prirodnog pluta, Twin Top EVO tehnički zatvarač s dva diska prirodnog pluta te Neutrocork Premium mikrogranulat visoke kvalitete.

Upravo taj neki osobni pristup, uz brzinu, inovacije i kvalitetu, osigurao je Amorim grupi lidersku poziciju u proizvodnji pluto čepova, a s obzirom na to kako iz godine u godinu svoju proizvodnju sve više šire za očekivati je kako će na toj poziciji ostati još duže vrijeme na zadovoljstvo svih nas koji volimo čuti onaj zvuk izvlačenja plutenog čepa iz omiljene boce vina. (Piše Andrea PANČUR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter