Čepićko polje: Pomor riba zbog gnoja s farme krava

Uginule ribe u Boljunčici
Uginule ribe u Boljunčici

Zbog fekalnih voda koje su iz farme krava Bio Adria s Čepićkog polja dospjele u kanal Boljunčice jučer se dogodio masovni pomor riba u njenom donjem toku, do ulaza u tunel kojim voda otječe u Plominski zaljev.

Iz vodnogospodarskog odjela u Rijeci, nadležnog za vodno područje primorsko-istarskih slivova, dobili smo službeno priopćenje da se dogodilo izlijevanje gnojovke (tekućeg urina i izmeta) iz stočne farme u obuhvatni kanal, a njime i u glavni kanal u polju - korito Boljunčice. Budući da se radi o organskom onečišćenju, opala je razina kisika u vodi pa su ribe uginule. Izvori pitke vode nisu ugroženi. Još se utvrđuje što je dovelo do incidenta, a nakon toga će biti moguće procijeniti štetu.

Prilikom našeg današnjeg posjeta farmi zatekli smo vodopravnog inspektora. Blato od još nesasušenih kaljuža pored cijevi na sustavu za prskanje, odnosno prihranu usjeva gnojovkom, ukazivalo je na to da su odatle istjecale (pre)velike količine tekućine. Ona je zbog nagiba terena otjecala prema obuhvatnom kanalu, odnosno izlijevala se u njega iz obližnjih cijevi. Izjavu vlasnika farme Vladimira Licula jučer nismo mogli dobiti jer je bio na putu iz Venezuele, gdje ima tvrtku.

Bio Adria ima oko 900 muznih krava, a otpadne tvari s farme namjerava koristiti i za proizvodnju električne energije.

Pomor riba prvi je primijetio vodočuvar Hrvatskih voda, koji je policiju obavijestio već u četvrtak oko 14.30. Uginule ribe na suhom svjedočile su da su počele ugibati već dan ranije, dok je vodostaj bio nešto viši od pola metra. I dok su se u četvrtak šarani, linjaci i beloči još praćakali u onečišćenoj vodi, jučer ih se moglo vidjeti samo kako plutaju u tekućini maslinasto smeđe boje, odnosno u koritu u kojemu prevladavaju fekalije.

U Plomin Luci Boljunčica iz tunela istječe čista i bistra, što znači da vode koje u nju utječi na 4,5 kilometara dugom putu kroz podzemlje uspijevaju razrijediti onečišćenje. Uz TE Plomin u nju se ulijeva morska voda koja se koristi za hlađenje kotla pa u Plominskom zaljevu nema tragova onečišćenja. S druge strane jasno je da će fekalije na tri kilometra dugom kanalu između farme i ulaza u tunel zbog opadanja vodostaja "pričekati" prvu jaču kišu da bi s njom otekle u more, nakon čega se iz gornjeg toka mogu vratiti i ribe. (piše i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter