Cepicko polje opet ce imati jezero

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pilot-projekt buduceg navodnjavanja Labinštine bit ce izgradnja akumulacijskog jezerca u Cepickom polju, informirao je novinare proteklih dana procelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolovic.

Za akumulaciju je predvideno 50 hektara zemljišta na najnižem dijelu polja, odnosno najvecoj dubini nekadašnjeg jezera, s obje strane glavnog kanala Boljuncice i otvora tunela kojim ona otjece u Plominski zaljev. S desne strane u odnosu na tok nalazi se retenciona zona, odnosno rezervni akumulacijski prostor za slucaj da rjecica nabuja.

Zadnji put su zapornice na brani podignute prilikom poplave pocetkom veljace 2009. Za potapanje zemljišta s lijeve strane toka bit ce potrebno izgraditi slicnu branu sa zapornicama.

Zapremina akumulacije procijenjena je na oko milijun kubicnih metara, što bi, uz potrebnu infrastrukturu, bilo dovoljno za navodnjavanje oko 350 hektara poljoprivrednog zemljišta, medutim, ona bi mogla biti i znatno veca jer je pad terena vrlo blag pa ce vjerojatno biti potrebno produbljivanje. Do koje razine, pokazat ce geodetska podloga, ali u IGH-u Rijeka, tvrtki koja je nedavno dovršila izradu idejnog rješenja navodnjavanja Labinštine, procjenjuju da bi akumulacija mogla imati do pet metara dubine.

Prema postojecim podacima, toliko je iznosila i maksimalna dubina nekadašnjeg jezera, koje je imalo površinu od oko 860 hektara, a isušeno je u studenom 1932. godine. U svakom slucaju bit ce odstranjene topole i ostalo raslinje uz cestu Labin - tunel Ucka, gdje ce se nalaziti zapadni rub akumulacije.

- S obzirom na zadnje godine i na sve ove štete od suše sigurno je da akumulaciju išcekujemo kao uredaj kojim cemo takve negativne utjecaje na usjeve anulirati, kaže Valdi Runko, nacelnik Opcine Kršan. (Robi SELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter