Cenzurirani glasovi - istina jača od zabrane

Kadar iz filma "Cenzurirani glasovi"
Kadar iz filma "Cenzurirani glasovi"

Dokumentarni film "Cenzurirani glasovi" izraelske redateljice Mor Loushy, prikazat će se sutra u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. Prikazujući iskrenu i potresnu ispovijest o trenutku kada se Izrael iz Davida po prvi puta pretvorio u Golijata te tu činjenicu odlučio zanijekati pred svijetom punih 40 godina, ovaj film po prvi puta, bez cenzure, donosi audio materijale nevjerojatne snage i izuzetno zanimljivu video-arhivu snimljenu tijekom ratnih sukoba 1967. godine.

Samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i 'povratka starog grada Jeruzalema'.

Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim mišljenjem naroda niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i "protiv države" da su snimke momentalno zabranjene. I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet, što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim. Mnogi od njih se i danas pitaju je li "oslobođeni Sveti kamen" uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

Mor Loushy rođena je u Izraelu 1982.; diplomirala je na jeruzalemskom Sam Spiegel Film & Television School. Njezin dokumentarni debi Israel Ltd. (2009.) premijerno je prikazan na prestižnom Međunarodnom festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). U njemu autorica prati putovanje trojice mladih "hodočasnika", pripadnika židovske dijaspore, koji su krenuli u "obećanu zemlju" u sklopu propagandističke (cionističke) akcije Israel Experience. Cilj akcije kojoj se odazvalo više od 30.000 patriotski nabildanih sudionika bio je taj da se upoznaju sa zemljom svojih očeva i djedova, kako bi postali njezini "istinski ambasadori". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter