Centrinom kroz povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izdanju Etnografskog muzeja Istre snimljen je dokumentarni film "Vrijeme i strpljenje/Tempo e pazienza" o Concetti Bonassin rodenoj Fioranti iz Vodnjana. Uz film je objavljena i prigodna brošura.

Snimanje rada Concette Bonassin pocelo je da bi se za potrebe novog stalnog postava Etnografskog muzeja Istre, odnosno prikaza žene iz Vodnjana, dokumentirala vještina izrada centrina. Concetta je izabrana jer posljednja u Vodnjanu izraduje cipku pomocu obicne igle.

Prvobitna je namjera bila dokumentirati iskljucivo tehniku izrade cipke. No, u daljnjem istraživanju cipke i centrini postali su nit vodilja uz pomoc koje je Concetta prikazana kao žena, majka, Vodnjanka…

- Nastojali smo istovremeno prikazati njeno umijece življenja i rada te ispricati dio vodnjanske prošle i sadašnje svakodnevice pri cemu su Concetta i druge Vodnjanke, predstavnice jedne generacije, uvelike pomogle. Krenuvši od price o centrinu dobili smo višeslojnu pripovijest. Poput ukrasa u kuci, centrin je postao ukras ovoga filma, kazala je autorica filma Tajana Ujcic.

Concetta Fioranti rodena je 1924. godine, a i danas cuva bilježnicu s bilješkama o obiteljskoj ekonomiji, koja sadrži i bilješke o pletenju vunenih maja, u koju je pocela zapisivati 1952. godine, godinu dana prije udaje. Tu se nalazi i skica sheme cipke, tj. centrina, koji se izraduje samo uz pomoc igle i konca.

U filmu se pojavljuju i Lilia Batel, Lidia Biasiol, Maria Buic, Francesca Delton, Maria Delton, Natalina Lina Fioranti, Lucia Fioranti, Lucia Pinzan, Romana Gortan, Maria Stocovich, Maria Jung, Ondina Ferro, Marisa Šimunovic, Delfina Vodopia, Milka Vitasovic i Ines Cetina.

Suradnice u nastanku filma bile su Nensi Giachin Marsetic i Mirella Marini, snimatelj Elvis Lenic, a za montažu je zaslužan Marko Racan.


Podijeli: Facebook Twiter