Centralizirani poput Grcke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska centraliziranost je karcinom koji opasno razara cjelokupni sustav funkcioniranja države, smatra predsjednik istarskog HNS-a Veljko Ivancic. Na današnjoj je konferenciji za novinare Ivancic upozorio da je Hrvatska na samom europskom dnu kad je rijec o stupnju fiskalne decentralizacije. Iza nas je, rekao je, jedino Grcka koja je najzaduženija država u Europi, dok je primjerice razvijena Švedska najdecentraliziranija zemlja.

To po njemu dovoljno govori o kakvom se problemu radi, no naglasio je da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji politicka volja da se krene u korjenite promjene. Smatra da rješenje kao što je ukidanje trecine opcina i gradova, što se i dalje spominje kao jedna od mjera decentralizacije, potpuno pogrešno, te da ono donosi uštedu od svega 0,25 posto godišnje u državnom proracunu.

Predložio je za pocetak da se država odrekne svog kolaca u porezu na promet nekretninama. Naime, 40 posto prihoda od naplate tog poreza odlazi državi, dok ostatak ostaje opcinama i gradovima gdje je porez naplacen. Ivancic smatra da se država vrlo lako, da to doista želi, može odreci tog prihoda koji iznosi 0,7 posto godišnjeg državnog proracuna, dok bi opcine i gradovi, pogotovo u Istri, time ostvarivali puno više proracunske prihode.


Podijeli: Facebook Twiter