Centrala OTP banke napaja se isključivo solarnom energijom

Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac (N. S.)
Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac (N. S.)

Prije mjesec dana na centralnu poslovnicu OTP banke u Puli montirana je, i puštena u rad, solarna elektrana snage 30 kilovata, koja će proizvoditi struju za potrebe lokalnih potrošača u zgradi. Njeni solarni paneli od sada napajaju klimatizaciju, rasvjetu, potrebe IT infrastrukture, liftove i ostalo u spomenutoj zgradi, rekli su nam iz Odnosa s javnošću OTP banke. Planirana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 40 MWh, a očekuje se kako će cjelokupna proizvodnja energije biti potrošena za potrebe zgrade poslovnog centra. 

Dovoljno struje za cijelu poslovnicu

Ovo je treća solarna elektrana koju je OTP banka naručila za svoje poslovnice, a prve dvije nalaze se u Dubrovniku i Zadru. Ukupna vrijednost instaliranog fotonaponskog sustava na pulskoj banci iznosi 383 tisuća kuna.

- U poslovnu strategiju OTP banke ugrađeno je uvođenje mjera smanjenja utjecaja na okoliš. Kao banka, koja značajni dio svojeg poslovanja ostvaruje uz obalu, prepoznali smo mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije iz sunčanih elektrana instaliranima na našim zgradama u gradovima koji imaju znatan broj sunčanih dana. U izradu solarnih elektrana banka je krenula prije tri godine, a korištenjem električne energije iz vlastitih sunčanih elektrana, banka u svojoj poslovnoj strategiji provodi i smjernice Europske unije o energetskoj učinkovitosti, odnosno proizvodnji električne energije na mjestu potrošnje, kažu iz OTP-a.

Sustav koji je postavljen na banku u Dalmatinovoj ulici trebao bi biti sasvim dovoljan da pokrije sve potrebe za električnom energijom u ovoj poslovnici, kažu, pa nema drugog pričuvnog izvora energije. Primjerice, elektrana na zgradi poslovnog centra u Dubrovniku, snage 25 kilovata, koristi se bez poteškoća već više od dvije godine. U srpnju prošle godine puštena je u pogon druga solarna elektrana na upravnoj zgradi OTP banke u Zadru, realizirana ugovorom o zajedničkom financiranju projekta poticanja obnovljivih izvora energije korištenjem subvencioniranih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Obnovljivi izvori energije

OTP banka i dalje planira smanjivati utjecaj na okoliš putem manje potrošnje energije ulaganjem u tekuće investicije na svojim objektima (nove dizalice topline za grijanje i hlađenje, uređenje fasada, učinkovitiju rasvjetu i IT uređaje), ali u ovom trenutku nema konkretnih planova za novu lokaciju solarne elektrane. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter