Centrala ce se moci zatvoriti tek za 40 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) u ponedjeljak je drugi put ugostila novinare u oštecenoj Fukushimi Daiichi, potvrdivši hladno gašenje reaktora u toj nuklearnoj centrali s oko 3.000 radnika. Novinari u bijelim kombinezonima, rukavicama i integralnim maskama došli su u nuklearku iz bivšeg sportskog kompleksa na granici zone zabrane pristupa koji je pretvoren u središte za pripremu radnika.

Primajuci novinare na terenu tri tjedna prije prve obljetnice tragedije, vidno iscrpljen direktor Fukushime Daiichi Takashi Takahashi najprije se ispricao zbog štete nanesene stanovnicima. Usto je potvrdio da su reaktori hladno ugašeni. To trajno održavanje temperature u spremnicima ispod 100 Celzijevih stupnjeva osigurava se stalnim hladenjem, istaknuo je.

Problem porasta temperature u drugom reaktoru utvrdena pocetkom mjeseca nije bio posljedica zagrijavanja, vec kvara termometra, rekao je.

"Centrala je sada hladno ugašena i cinimo sve što je u našoj moci da bismo evakuiranim stanovnicima omogucili da se vrate kuci što prije. Naša je glavna zadaca izvuci gorivo iz reaktora. Tehnicki gledano, to je iznimno težak problem, ali rješavat cemo ga korak po korak", dodao je.

Nuklearno gorivo koje nije bilo ohladeno u satima nakon tsunamija rastalilo se u tri cetvrtine oštecenih reaktora. Trebat ce najmanje deset godina da bi se ono pocelo vaditi ako se iznadu nove tehnike. Iskorišteno gorivo u deaktivacijskom bazenu cetvrtog reaktora trebalo bi se poceti vaditi za dvije godine.

Uvjeti u centrali su se poboljšali, ali je radno vrijeme još ograniceno na dva do tri sata na dan, rekao je voditelj ekipe gradevinske tvrtke Kajima Kensetsu. Za zatvaranje te centrale trebat ce stalno osoblje i oko 40 godina rada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter