Centar Zamet - zgrada 2009.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar Zamet, projekt poznatog zagrebackog arhitektonskog studija 3LHD, nagraden je nagradom Building of the Year 2009. u kategoriji sportskih gradevina najpoznatijeg svjetskog arhitektonskog portala ArchDaily. U konkurenciji su bili svi projekti objavljeni na ArchDailyju u 2009. godini nominirani od strane citatelja portala, a u uži izbor je ušlo 65 projekata u ukupno 13 kategorija. Nagradu Building of the Year dodjeljuju citatelji portala glasajuci za najzanimljivije i prema njihovom mišljenju najbolje projekte.

Centar Zamet je nedavno dobio i nagradu Udruženja Hrvatskih arhitekata Bernardo Bernardi. Rijec je o hibridnoj gradevini s raznim sadržajima, sportskoj dvorani s 2.380 mjesta, prostorima mjesne uprave, gradske knjižnice, trgovackim, uslužnim, sportskim i ugostiteljskim sadržajima, te javnom garažom.

Arhitektonski element oblikovanja centra su "trake" koje se protežu u smjeru sjever-jug, a istovremeno kao urbanisticki element tvore javni trg i sponu izmedu parka i škole na sjeveru i Ulice Bože Vidasa na jugu. Teritorijalne trake stvaraju umjetni krajolik koji svojom bojom i oblikom interpretira rijecku gromacu. Centar Zamet obložen je s 50.000 peterokutnih keramickih ploca proizvedenih specijalno za ovaj projekt.

Celicni nosaci raspona 55 metara razlicitih visina omogucuju osvjetljenje dvorane prirodnim svjetlom. Sama dvorana projektirana je prema suvremenim svjetskim standardima za medunarodna sportska natjecanja, a sustav teleskopskih tribina omogucuje fleksibilnost prostora. Dvorana sadrži sve popratne sadržaje za profesionalni trening i natjecanja, no vrlo ju je jednostavno prilagoditi za organizaciju koncerata, skupova i sajmova. Interijer dvorane odabirom materijala - drvo i akusticki paneli, sugerira da se radi o velikom dnevnom boravku za sportaše.

Studio 3LHD je inace autor programsko-prostorne studije opcine Bale, koja na novi nacin osmišljava prostorno uredenje jedinica lokalne samouprave. Projektirao je i baljansku školsku sportsku dvoranu, koja je zbog uklopljenosti u povijesnu jezgru i živosti koju je donijela Balama nagradena svjetskim nagradama. Po projektu 3LHD-a gradit ce se drugi rovinjski hotel s pet zvjezdica Lone. U Rijeci je po njihovom projektu izgraden Most branitelja preko Rjecine, a autori su i nagradenog rješenja za novi autobusni kolodvor u sklopu revitalizacije starih luckih zgrada na obali.


Podijeli: Facebook Twiter