Centar za inkluziju u Bujama dobio vrijedne donacije

Proslava u Centru za inkluziju i podršku u zajednici (T. KOCIJANČIĆ)
Proslava u Centru za inkluziju i podršku u zajednici (T. KOCIJANČIĆ)

U bujskom Centru za inkluziju i podršku u zajednici u kojem borave osobe s posebnim potrebama s cijele Bujštine, jučer je bio poseban dan – zajedno s gostima na čelu s gradonačelnikom Edijem Andreašićem i donatorima proslavili su uspješno okončanu humanitarnu akciju u kojoj su konačno dobili dva klima-uređaja.

To im je bilo prijeko potrebno da polaznicima Centra i dislociranog školskog odjela za učenike s posebnim potrebama bude toplo, a postavljeni su u hodniku te zgrade u kojoj je nekoć bio vrtić.

- Novac za jedan dobiven je od prodaje kolača krostate na najvećoj bujskoj fešti - rujanskim Danima grožđa, a drugi je dar anonimnog donatora, pojasnila je pred brojnim okupljenima defektologinja i voditeljica posebnog odjela Milojka Maračić.

Istaknula je Nedu Franković i Serđa Ražmana, koji su krostatu napravili i odrekli se novca koji su trebali dobiti za svoj rad u korist te dobrotvorne akcije, održane u sklopu popularne tombole.

Naglasila je da je telekomunikacijska tvrtka Optima poklonila tri paketa OptiDSL-a, vrijedna 6.000 kuna, koja su osvojile tri osobe koje su kupile krostatu.

Sve je to potaknulo Stojanku Puzigaća iz Optime, koja se osobno založila da se nabavi taj drugi klima-uređaj od anonimnog donatora. Optima je k tome poklonila Centru za inkluziju i besplatnu montažu.

To nije sve. Puzigaća, Jelena Diminić i već spomenuti anonimni donator jučer su poklonili dodatnih tisuću kuna kojima će Centar i školski odjel za posebne potrebe nabaviti materijal za rad u svojim kreativnim radionicama u kojima su štićenici ovih dana bili jako marljivi da bi svoje ručne radove jučer mogli pokloniti donatorima.

Svemu tome valja dodati još i 30-ak tisuća kuna vrijedne radove – naime, Grad je morao postaviti novi vod i pojačati struju u toj zgradi da bi se klima-uređaji uopće mogli postaviti.

Humanitarnu akciju inicirao je Grad, a organizaciju je na sebe preuzela Milanka Marić koja je istaknula da su prodajom velike krostate, odnosno njenih 300-tinjak porcija prihodovali 3.000 kuna, na koje je dodano 1.500 kuna honorara koji su trebali dobiti za svoj rad Franković i Ražman, što je bilo dostatno za jedan klima-uređaj.

Spomenimo još i to da u tom odjelu OŠ Mate Balote u Bujama ima četvero djece s posebnim potrebama u dvije skupine, dok Centar za inkluziju pohađa devet korisnika s područja cijele Bujštine.

S njima rade Ana Boroš, kao voditeljica Centra, zatim defektologinja Maračić te Pavica Jugovac, koje su se u ime svojih štićenika zahvalile svima koji su im omogućili te donacije. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter