Centar s prenoćištem za bicikliste

Parenzana centar uređen je u staroj školi
Parenzana centar uređen je u staroj školi

Parenzana je ostavila dubok trag među stanovnicima ovih krajeva, spajajući ih. Nadamo se da će to činiti i dalje kroz ovako vrijedne projekte, kao što je novootvoreni centar u Tribanu. Ovaj projekt je pridonio razvoju našeg grada i otvaramo ga upravo na Dan grada Buja, izjavio je gradonačelnik Edi Andreašić.

Fotoizložba o Parenzani

Parenzana ili kraće TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro), uskotračna pruga dugačka 123,1 kilometar, povezivala je 33 istarska gradića, od Trsta do Poreča. Danas bi prolazila teritorijem triju država, Italije, Slovenije i Hrvatske. Prometovala je od 1902. sve do 1935. kada biva ukinuta zbog nerentabilnosti, pojavom bržeg i jeftinijeg cestovnog prijevoza.

Ispred obnovljene zgrade stare škole u Tribanu, povodom Dana grada Buja, svečano je otvoren Parenzana Magic-Friendly Centar s prenoćištem za bicikliste, čijem su otvorenju prisustvovali i sve prisutne pozdravili zamjenik ministra turizma Daglas Koraca i istarski župan Valter Flego. Zajednički dolazak vlaka i biciklista iznenadio je okupljene, a vrata novog centra otvorila je najmađa biciklistica Tribana. Prisutni su uživali u nastupu klape Rožice iz Marušića te obišli nove prostore gdje je postavljena fotoizložba posvećena Parenzani.

Revitalizacija trase

Ova investicija unutar projekta "Parenzana Magic" sufinancirana je iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007-2013. Vodećem partneru, Istarskoj županiji, za ovaj je projekt odobreno 510.349 eura, a IPA sredstva iznose 433.797 eura. Mnogi su donatori također poduprli ovu investiciju u želji povećanja biciklističkih i ostalih sportskih događaja u Istri. Financijsku su podršku pružili Istarska Županija, Fond za razvoj turizma 2014. te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gradovi Poreč i Buje te Općina Motovun, uz slovenske partnere općine Kopar, Piran i Izola. Parenzana Magic nastavak je projekata Parenzana I. i II., uz pomoć kojih je revitalizirana trasa stare željezničke pruge. (Tea GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter