Centar kreiran prema željama i potrebama mladih

Za dlaku ispred strica - Donald Milokanović
Za dlaku ispred strica - Donald Milokanović

Medulinski načelnik Goran Buić i predsjednica općinskog Savjeta mladih Ana Žufić predstavili su u Medulinu multifunkcionalni projekt Centra za mlade koji će se nalaziti u samom središtu mjesta, iza Multimedijalnog centra. Ondje se, naime, nalazi jednokatnica koja će se urediti i dograditi, pa će se Centar u konačnici prostirati na 153 četvorna metra. Imat će dvije etaže: na prvoj će se nalaziti dnevni boravak s velikim televizorom, stolnim nogometom, kuhinjom i sanitarijama.

Želje mladih

Na gornjoj etaži provodit će se edukacije i radionice, a ondje će biti smještena i mala knjižnica, televizor za projekcije te multifunkcionalan stol s računalima koji će se, po potrebi, poslužiti i za igranje stolnog tenisa. Na gornjoj etaži bit će i terasa na kojoj će mladi također moći provoditi slobodno vrijeme.

Prema Buićevim riječima, ideja za projekt začeta je još 2014. godine kad je izrađen strateški dokument Lokalnog programa djelovanja za mlade Općine Medulin koji je na snazi do 2020. godine, a izglasalo ga je i Općinsko vijeće. U izradi su sudjelovali  isključivo mladi koji su iznijeli svoje prijedloge i ideje, pa je projekt načinjen na temelju njihovih želje i potreba, što je važan korak u kreiranju društvene uključenosti mladih, rekao je načelnik.

Dizajnu interijera posvećena je posebna pažnja: prostor će biti moderno uređen, uz višenamjenske zone korištenja. Dokumentacija se planira prikupiti do konca ove godine budući da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a novo okupljalište mladih trebalo bi biti uređeno u roku od dvije godine.

I za umirovljenike

- Savjet mladih je u suradnji s Općinom Medulin kreirao upitnik za mlade koji je sadržavao pitanja vezana uz uređenje, ali i sadržaje i opremu Centra. Odaziv je bio iznimno velik, a svi anketirani izjasnili su se da im je mjesto okupljanja iznimno važno. Istaknuli su da im je Centar potreban kao prostor za provođenje slobodnog vremena, druženje, ali i edukaciju te učenje. Smatraju da bi Centar trebao pružati mogućnost projekcije filmova, slušanja glazbe, raznih društvenih igara, knjižnice, stolnog nogometa i tenisa, ali i da bi se ondje trebali nalaziti playstation i laptopi za provođenje informatičkih radionica. Na temelju rezultata ankete te uz konzultaciju sa Savjetom, idejno rješenje izradila je pulska tvrtka Alter lego, rekla je Žufić.

Centar će moći koristiti i djeca te umirovljenici, rekao je Buić, te dodao da je Općina Medulin iznimno ponosna na aktivnost mladih, pa će ih i ubuduće pratiti i podržavati. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter