Centar banka ide u stečaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od danas u 14.45 sati Centar banka je, po nalogu Hrvatske narodne banke (HNB), zaustavila pružanje svih usluga svojim klijentima, doznaje se iz te banke.

Češka J&T banka na svojim je internetskim stranicama danas objavila da je odustala od dokapitalizacije Centar banke, a Centar banci je u 14.45 sati stigao nalog iz Hrvatske narodne banke (HNB) da mora zaustaviti pružanje svih usluga koje obavlja, doznaje Hina od izvora u Centar banci.

U Centar banci kažu da će se sutra vidjeti što dalje, kad u banku uđe privremena uprava koju će postaviti HNB. Prema nekim izvorima, u samoj se banci nadaju i da bi stečajni prijedlog mogao biti i povučen, ako se u roku od 30 dana uspije naći zainteresirani partner koji bi ušao u banku.

Centar banka odlazi u stečaj koji je mogla izbjeći da je bilo više spremnosti vlasnika i menadžmenta za pokušaj spajanja s drugim manjim bankama, a kasnije ozbiljnosti ulagača u pokušaju dokapitalizacije, ocjenjuju danas u Ministarstvu financija.

U Ministarstvu ističu da će Državna agencija za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB) isplatiti sve obveze prema štedišama Centar banke koje su osigurane, a radi se o svoti od oko 500 milijuna kuna. Napominju da ne bi trebalo biti problema s isplatom osigurane štednje bude li još stečajeva banaka.

Deponenti iz javnog sektora su, prema saznanjima Ministarstva financija, uspjeli povući veći dio uloga, ali manji dio je ostao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter