Cembalo umjesto najstarijih orgulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavak 12. medunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histriae donio je zanimljiv koncert u Završju u župnoj crkvi Rodenja Blažene Djevice Marije sagradenoj 1792. Iako je festival i cijeli projekt posvecen orguljama, brojni posjetitelji koji su ispunili klupe crkve u Završju culi su ne tako cest, ali ne i nepoznat spoj gitare i cembala, koji je orguljašima oduvijek bio drugo glazbalo pa je bila logicna zamjena za kraljicu instrumenata.

Ta pozitivna novina zapravo je nastala i iz drugog razloga - trenutno stanje orgulja u Završju iz 1740., venecijanskog graditelja G. B. Piaggia, nije zadovoljavajuce i na njima je teško izvoditi koncerte. Orgulje u Završju su najstarije još uvijek aktivne u Istri, služe za vrijeme misnog slavlja, ali im je neophodna detaljnija restauracija. Posljednji put obnovljene su prije 23 godine i predstavljaju spomenik kulture A kategorije.

Povijesne orgulje uspješno su zamijenjene cembalom, instrumentom specificnog zvuka koji nastaje trzanjem žica. Cembalo je preteca današnjeg klavira, a snažan razvitak doživljava u 15. i 16. stoljecu, da bi u 19. stoljecu gotovo zamro. Danas je interes za cembalo relativno velik pa se cesto upotrebljava na koncertima gdje se svira uglavnom na suvremenim replikama starih instrumenata. Na jednoj takvoj replici cembala iz 16. stoljeca preksinoc je na koncertu u Završju svirao Damir Greguric, a zvuci cembala odlicno su dopunjavani gitarom Tvrtka Sarica.


Podijeli: Facebook Twiter