Celzijus: Radovala sam se nagradi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet stotina i pedeset tisuca kuna potražuju Nives Celzijus, odnosno Nives Zeljkovic, autorica "Gole istine", i izdavacka kuca Premier Media Zagreb od udruge San(j)am knjige u Istri i agencije Puls, i to zbog narušavanja ugleda i casti nedodjeljivanjem književne nagrade Kiklop za Hit godine 2008.

Na pulskome sude u srijedu su se pojavile Nives Celzijus i zakonska zastupnica Premier Medije Sofija Bjedov Popovic, ali rasprava kod sutkinje Sonje Bulic nije mogla zapoceti, kako je predvideno, u 11.30, jer je gotovo cijeli grad ostao bez struje.

Sat kasnije kvar je popravljen, a u sudnicu su osim tužiteljica došle i predsjednica tužene udruge San(j)am knjige u Istri Magdalena Obradovic Vodopija i glavna organizatorica sajma Egle Vošten.

Nives Celzijus ispricala je da je za mogucnost osvajanja Kiklopa saznala od glavnog urednika "Gole istine" Vedrana Strukara, koji suraduje s izdavackom kucom Premier media.

- Dan prije no što mi je nagrada trebala biti urucena Strukar, koji je vodio cijeli projekt oko "Gole istine" i koji je bio u stalnom kontaktu s Magdalenom Vodopijom, rekao mi da cu dobiti nagradu, da mu je tako ona rekla. Kazao mi je da imamo rezervirane avionske karte za Pulu i smještaj i da je poduzeo sve oko izbora haljine koju bih nosila na dodjeli nagrade.

Taj dan su me poceli zvati novinari, cestitali mi, tražili intervjue, a nakon toga odjednom mi se Strukar više nije javljao na telefon. Na koncu sam od neke novinarke saznala da je u Puli u tijeku izvanredna konferencija za novinare Sajma knjige i da se govori o ukidanju nagrade. Strukar me kasnije nazvao i s knedlom u grlu rekao da je nagrada ukinuta.

Osjecala sam se grozno, povrijedio me nacin na koji je to izvedeno. Posebno sam uvredljivo doživjela intervju koji je Magdalena Vodopija dala jednoj televiziji. Ispalo je da ona tu nagradu ne može dati meni jer likom i djelom ne odgovaram dobitniku te nagrade, rekla je Nives Celzijus.

- Nikada nisam imala ambicije da osvojim neku književnu nagradu, ali to bi bilo moje prvo veliko priznanje i jako sam mu se radovala. Prvi put sam osjetila da me suprug podržao, bio je ponosan na mene jer cu dobiti nagradu, kazala je Nives Celzijus koja bi u slucaju dobivanja tužbe iznos darovala u humanitarne svrhe jer, veli, "hvala bogu imam dovoljno novaca".

- Neki su prijašnji dobitnici Kiklopa prijtili da ce ga vratiti ako bude urucen Nives. Izgleda da Nives kao lijepa i seksi žena nije dostojna te nagrade, kazala je Sofija Bjedov Popovic.

Iduce rocište zakazano je za 22. listopada kada ce na sudu biti ispitani Magdalena Vodopija, Vedran Strukar i tadašnji direktor agencije Puls Srdan Dumicic.


Podijeli: Facebook Twiter