Celzijus protiv Sajma - ceka se presuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Presuda u sudskom postupku koji autorica knjige "Gola istina" Nives Celzijus vodi protiv pulskog Sajma knjige i agencije Puls bit ce, kako je u srijedu odlucila sutkinja Sonja Bulic, objavljena za dva tjedna, 25. ožujka. Time ce sudski epilog dobiti skandal s nedodjeljivanjem nagrade Kiklop za hit godine 2008., zbog cega je nesudena dobitnica nagrade Nives Celzijus podigla tužbu zbog narušavanja ugleda i casti, potražujuci pritom pola milijuna kuna koje ce, dobije li ovaj spor, dati u humanitarne svrhe.

Šest mjeseci od pocetka sudenja, glavna je rasprava mirno i bez tenzija zakljucena kracim svjedocenjem Zdenka Ljevaka, nakladnika i predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske te Dragana Bagica, voditelja istraživanja agencije Puls.

Kao jedan od utemeljitelja nagrade Kiklop 2004. i predsjednik Upravnog odbora te nagrade prve dvije godine Zdenko Ljevak prvo je objasnio da je ideja i smisao nagrade Kiklop bila objediniti cijeli sustav u stvaranju knjige, od autora do nakladnika i knjižara.

Za njegova predsjedanja Upravnim odborom Kiklopa 2004. i 2005. odluceno je da podaci iz knjižnica budu kriterij za dodjelu nagrade za hit godine za najcitaniju knjigu. Nisu se odlucili za podatke o prodaji knjiga u knjižarama jer, kako je rekao, prodana knjiga ne znaci da je i procitana. U vezi dodjele nagrade za hit godine sporne 2008. Ljevak je rekao da on te godine nije sudjelovao u dodjeli nagrade te da je o cijelom slucaju bio informiran jedino medijima.

Dragan Bagic, viši asistent na zagrebackom Filozofskom fakultetu, bio je od 2006. godine voditelj istraživanja agencije Puls koju je za dodjelu nagrade Hit godine angažirao pulski Sajam knjige. Detaljnije objasnivši metodologiju istraživanja po kojoj je 2008. nagrada za Hit godine trebala pripasti Nives Celzijus, Bagic je rekao da je veca pažnja dana citanosti (ponder 60 posto) negoli prodaji u knjižarama, kioscima i trgovackim lancima (40 posto). Citanost se, pak, utvrdivala anketiranjem više od 1.000 ispitanika koji su predstavljali nacionalni reprezentativni uzorak.

- Najpouzdaniji je podatak da krajnjeg citatelja pitate je li procitao knjigu ili nije. Prvotna je ideja Sajma knjige bilo da anketiramo knjižnice, no to nismo ucinili jer knjižnice nisu najpouzdaniji indikator citanosti. Manje knjižnice po Hrvatskoj nemaju informacijski sustav pracenja posudbe. S druge strane, netko može posuditi knjigu, a ne procitati je, kao što jednu posudenu knjigu mogu procitati tri osobe. Najdjelotvorniji nacin je anketa i Sajam je to prihvatio, kazao je Bagic.


Podijeli: Facebook Twiter