Celzijus pobijedila za prsa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi pobjednik, ili pobjednica, novoutemeljene književne nagrade "Roza" je Nives Celzijus, koja je nagradu zaslužila za svoju knjigu "Gola istina". U superfinalnom fotofinišu nagrade ona je za prsa prestigla Damira Karakaša i njegovu knjigu "Kako sam ušao u Europu", osvojivši time sto kuna, tanjur graha i moguce ljetovanje na Jadranu.

Celzijus je svoju nagradu preuzela na svecanosti dodjele na Jurjevskom groblju u Zagrebu.

U finalu su Celzijus i Karakaš društvo radili još i Ivan Aralica (Život nastanjen sjenama), Ivan Gavran (Božja jednadžba), Milan Mijatovic (Poezija se najbolje cita u gacama), Milorad Pavic (Drugo telo) i Olja Savicevic Ivancevic (Adio, kauboju).

Žiri u sastavu: Biljana Kosmogina, Sanja Bilic, Željko Špoljar, Miro Glavurtic i kuja Roza, a pod predsjedanjem Rade Jarka, dugo je zasjedao i na kraju izišao s jednim imenom, onim Nives Celzijus.

Predsjednik žirija Jarak kratko je komentirao pobjednicku knjigu. - Vrlo provokativna knjiga koja možda najbolje opisuje našu epohu.Željeli smo ukinuti razliku izmedu takozvane visoke i niske književnosti i ici u širinu, jer ne možemo znati što ce za desetak godina ostati od naše trenutne produkcije - rekao je Jarak.

Zanimalo nas je i je li pobjednica pojela svoj tanjur graha i kako je glasala kujica Roza, po kojoj je i sama nagrada dobila ime.

- Jest. Nives je jela s guštom. I ja sam joj se pridružio, kao i drugi clanovi žirija, a kujica Roza nije glasala, to je bila šala. Ali ona je tu kao naš dobri duh - zakljucuje Jarak.


Podijeli: Facebook Twiter