Celništvo Pakistana nije znalo za bjegunca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obamina administracija nije našla dokaze da je pakistanska vlada znala da je Osama bin Laden živio u toj zemlji prije nego što su ga prošloga tjedna ubili pripadnici snaga SAD-a, rekao je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

"Mogu vam izravno reci da nisam vidio dokaze koji bi nam govorili da je politicko, vojno ili obavještajno celništvo znalo za Bin Ladena", rekao je za televizijsku postaju NBC Tom Donilon odgovarajuci na pitanje je li Pakistan kriv za pružanje utocišta vodi al-Kaide.

Donilon je, medutim, dodao da bi se Bin Ladenov boravak u Abotabadu trebao istražiti. "Pakistanci su rekli da ce provesti istragu", rekao je Donilon. "To je sada vrlo veliko pitanje za Pakistan. Kako se to moglo dogoditi u Pakistanu? Trebamo to istražiti. Moramo suradivati s Pakistancima. I radimo pritisak na Pakistance glede te istrage".

On je rekao da pakistanski dužnosnici trebaju americkim vlastima proslijediti informacije koje su prikupili u rezidenciji u kojoj je Bin Laden ubijen, ukljucujuci i pristup njegovim trima ženama koje su u pakistanskom pritvoru.

Donilon je dodao da SAD unatoc teškocama u americko-pakistanskim odnosima mora vrlo blisko suradivati s Pakistanom u svojim protuteroristickim nastojanjima. "Više terorista i ekstremista uhiceno je i ubijeno u Pakistanu nego bilo gdje drugdje", istaknuo je Donilon.


Podijeli: Facebook Twiter