Celništvo Gradova vina u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni odbor talijanske nacionalne udruge "Citta' del vino/Gradovi vina" održao je sastanak u Grožnjanu. Prestižna udruga Gradova vina osnovana je u Italiji 1987. i broji više od 550 clanova, gradova i opcina koje karakterizira proizvodnja vina.

Udruga, koja je ove godine u ožujku proslavila 25. rodendan, nema puno stranih clanica. Neke su iz Švicarske, ali i od prije nekoliko godina ima i hrvatskih clanova, Prva s ovog podneblja ušla je Brtonigla, da bi je u tome nešto kasnije slijedile ostale opcine i gradovi na Bujštini.

U Opcini, gdje su se gosti okupili da bi održali svoj sastanak, pozdravio ih je nacelnik Rino Duniš, a nešto kasnije obišao ih je i istarski župan Ivan Jakovcic.

Upravni odbor na celu s predsjednikom Giampaolom Piolijem raspravljao je o primanju novih clanova u udrugu koji su podnijeli prijavu, zatim o budžetu za ovu godinu i planovima rada te raspisivanju natjecaja "Citta' europea del vino 2013". Propisali su uvjete koje grad/opcina mora ispuniti da bi se kandidirali na natjecaj, za što je rok predaje 15. rujna. Tko ce to biti, objavit ce se krajem 2012.

Kada su završili s radnim dijelom, susreli su se s (grado)nacelnicima Buja i Oprtlja Edijem Andreašicem i Aleksanderom Krtom, nakon cega su svi zajedno s domacinima obišli Grožnjan. Nakon druženja i rucka u Kostanjici u agroturizmu Deškovic, poznatom po vlastitoj proizvodnji vina, uputili su se prema Momjanu, gdje su obišli novi vinski podrum obitelji Kozlovic.

Nešto kasnije cekali su ih u Brtonigli nacelnik Doriano Labinjan i vlasnik hotela San Rocco Tullio Fernetich, a posljednja etapa bila je vinska kantina Marina Markežica Kabola u Momjanu. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter