Celnike EU-a treba birati izravno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se Europa bori s dužnickom krizom, iz svih dijelova EU-a cuju se glasovi u prilog jacanju politicke unije, a analiticari isticu da je izostanak takvoga jedinstva jedan od cimbenika koji doprinosi financijskoj krizi.

Njemacki ministar financija Wolfgang Schaeuble zauzeo se u cetvrtak za izravan izbor celnika EU-a, što bi po njegovu mišljenju ojacalo politicko jedinstvo Unije i pomoglo izlasku iz gospodarske krize.

U govoru u Aachenu gdje je preuzeo nagradu Karlo Veliki za doprinos jedinstvu Europe, Schaeuble je rekao da bi se europski celnici trebali usredotociti na to kako osnažiti i demokratizirati europske institucije. "Moramo stvoriti politicku uniju sada. Trebamo snažne europske institucije", istaknuo je.

"Na iducim izborima za Europski parlament stranke bi trebale istaknuti kandidate, a predsjednici nacionalnih vlada pobjednika bi prihvatili kao predsjednika Komisije", rekao je Schaeuble.

Nagrada Karlo Veliki dodjeljuje se svake godine za izniman doprinos jedinstvu Europe, a medu ranijim dobitnicima su njemacka kancelarka Angela Merkel, bivši americki predsjednik Bill Clinton i bivši britanski premijer Tony Blair.(Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter