Čelnik Luke Kopar pijan bježao pred policijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom trenutku činilo se da će to biti "običan" odnos pripadnika policijske prometne patrole i vozača kojem je zbog brze vožnje signalizirano da zaustavi svoj automobil uz rub ceste, ali potom JE sve preraslo u pravu filmsku potjeru te u prvorazredni politički i gospodarski skandal.

U glavnoj ulozi je bio predsjednik Uprave Luke Kopar Gašpar Mišič, koji ne samo da nije poslušao policijsku uputu i pristao na prometni pregled, nego se, naprotiv, odlučio na bijeg cestama Slovenskog primorja, da bi na kraju potjera rezultirala otkrićem viška maligana u njegovom tijelu i oduzimanjem vozačke dozvole tom uglednom privredniku.

Naravno da je činjenica što je baš on bio akter noćne potjere izazvala ogromno zanimanje u slovenskoj javnosti. Tako je većina medija susjedne države imala tu priču prilično jako plasiranu, a za nju se zainteresirao i tršćanski Il Piccolo koji joj je također posvetio dosta velik prostor.

Kako izvješćuju slovenski mediji, a prenosi Il Piccolo, policijska patrola je u noći između 6. i 7. siječnja, nešto iza 3.30 sati, na cesti između Portoroža i Lucije registrirala mercedes koji je jurio velikom brzinom, navodno većom od 100 kilometara na sat. Budući da vozač nije pokazao namjeru zaustaviti se na traženje policajaca, ovi su pod rotacijskim svjetlima krenuli u potjeru za njim.

Dostigli su ga tek kad je pokušavao otvoriti vrata garaže u Residence parku u Luciji i zatražili od njega dokumente. Međutim, vozač je to odbio i vratio se u vozilo, pokušavši ga pokrenuti i ući u garažu. Tu su policajci morali primijeniti silu te su ga izvukli iz automobila i stavili mu lisice.

Nakon pregleda njegovih dokumenata nemalo su se iznenadili kad su otkrili da se radi o prvom čovjeku Luke Kopar.

Potom su ga prisilili na alkotestiranje, koje je pokazalo da u krvi ima 0,59 miligrama alkohola po litri, što odgovara vrijednosti od 1,25 promila. Zbog toga je Gašparu Mišiču na licu mjesta oduzeta vozačka dozvola, a zbog narušavanja javnog reda i nezaustavljanja nakon policijskog zahtjeva određena mu je novčana kazna od 800 eura.

Protiv njega će biti pokrenut i optužni prijedlog pa mu zbog vožnje u pijanom stanju prijeti dodatna kazna od 1.200 eura, odnosno polovica od te svote ako je plati prije pojavljivanja na sudu, te čak 18 kaznenih bodova na vozačkoj dozvoli.

To znači da će Mišič ostati bez tog dokumenta na duže vrijeme i morat će ponovo polagati vozački ispit. Nakon noćnog incidenta Mišič je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo, ne želeći dovoditi u pitanje nalaz alkotesta.

- Neću polemizirati s policijom, ali treba uzeti u obzir da je na rezultat sigurno utjecala činjenica da već nekoliko dana zbog poteškoća sa zdravljem upotrebljavam vrlo jake lijekove. Ne bih nikada sjeo za volan da se nisam osjećao potpuno siguran u svoje vozačke sposobnosti. Živom čovjeku se svašta dogodi, izjavio je Gašpar Mišič.

Automobil u kojem je te noći bio zatečen pod utjecajem alkohola pripada Luci Kopar.

Neki anonimni komentatori na portalima pisali su da su vidjeli Gašpara Mišiča u jednom lokalu u Portorožu zajedno s gradonačelnikom Kopra Borisom Popovičem te da su navodno slavili pravoslavni Božić. Gradonačelnik je, međutim, odbacio te navode. Cijeli slučaj je odmah dobio političke konotacije te su se već pojavili zahtjevi Gašparu Mišiču da odstupi s čelnog mjesta Luke Kopar. (B. PEROVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter