Čelnici VSOA-e uzeli novac namijenjen doušnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegovog zamjenika Ognjena Preosta i još trojice djelatnika agencije USKOK je podigao optužnicu kojom ih tereti da su od 2009. do 2012. otuđili najmanje pet milijuna kuna iz sredstava za posebne namjene.

Uz general-pukovnika Grdića (52) i brigadnog generala Preosta (44) za zloporabu položaja i ovlasti optuženi su još Z. I. (1972.), D. L. (1970.), T. M. K. (1976.), dok se dvojicu prvooptuženih tereti i da su u namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti naložili uništavanje službene dokumentacije.

U kratkom USKOK-ovom priopćenju ne otkriva se identitet optuženih niti pojedinosti o kaznenom djelu, no prema ranijem pisanju tiska, pod istragom su od travnja ove godine bili tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić.

Nagađalo se da su Grdić, Preost i Kuljanić, pravdajući isplate nagrada i troškove tajnim informatorima, iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili po 1,5 milijuna svaki, Ivanković oko pola milijuna kuna, a Lukinić oko 200 tisuća kuna.

O navodnom nenamjenskom trošenju sredstava VSOA-e počelo se govoriti nakon smjene na vrhu te agencije sredinom prošle godine, kada je novo vodstvo agencije podnijelo prijave nadležnim državnim tijelima, nakon čega je proveden i izvanredni nadzor rada VSOA-e. Po pisanju tiska, tada se posumnjalo da nije riječ o neracionalnom trošenju, već o sustavnom izvlačenju novca.

Grdić je na čelu VSOA-e bio od srpnja 2008. do srpnja prošle godine kada je imenovan glavnim inspektorom obrane. U Hrvatsku vojsku uključio se u travnju 1991., a u Domovinskom ratu bio je ratni zapovjednik obrane grada Zagreba i načelnik Stožera Zbornog područja Osijek. Od 1998. do 1999. bio je pročelnik Vojnog kabineta u Uredu predsjednika Republike, zatim načelnika Uprave za operativne poslove Glavnog stožera, zapovjednik Hrvatskoga vojnog učilišta te zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku.

Od kolovoza 2003. do rujna 2007. bio je hrvatski vojni predstavnik pri NATO-u. U čin general-pukovnika promaknut je 2003., a za doprinos oružanim snagama dobio je 11 odlikovanja i medalja te je više puta nagrađivan i pohvaljivan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter