Celnici Varaždinskih vijesti utajili 4,4 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višemjesecnom kriminalistickom istragom utvrdena je osnovana sumnja da su trojica zaposlenika jedne varaždinske tvrtke pocinila više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i oštetila tu tvrtku i državni proracun za 4.425.000 kuna, receno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Policijskoj upravi.

Kaznena djela pocinili su prvoosumnjiceni kao direktor tvrtke i odgovorna osoba, a drugoosumnjiceni i treceosumnjiceni kao zaposlenici na vodecim mjestima.

Iako varaždinska policija i dalje ne navodi identitet osumnjicenika i ime tvrtke na koje se  kriminalisticka istraživanja odnose, neslužbeno se doznaje da je rijec o celnim ljudima lokalnog tjednika Varaždinskih vijesti kojemu je suvlasnik Grad Varaždin s više od 20 posto dionica, to jest o direktoru i glavnom uredniku Ernestu Fišeru, voditelju marketinga Davoru Mašicu i zamjeniku glavnog urednika Sveboru Fišeru.

Nacelnik Odjela krim-policije varaždinske Policijske uprave Darko Jurcec izvijestio je na konferenciji za novinare kako se osnovano sumnja da je prvoosumnjiceni kao direktor i odgovorna osoba tvrtke u posljednjih desetak godina na razne nacine zloporabio i iskoristio svoj položaj, cime je omogucio krivotvorenje službene dokumentacije na temelju koje mu je isplacivana gotovina od oko 3.050.000 kuna.

Osim toga, osnovano se sumnja i da je od 2006. do 2010., zlorabeci svoj položaj, utjecao na lažno financijsko prikazivanje ostvarene dobiti pa je u skladu s ugovorom o radu ostvario pravo na stimulativni dio place te mu je na štetu tvrtke isplaceno oko 465.000 kuna.

Poreznim je nadzorom utvrdeno da je prvoosumnjiceni od 2008. godine, sastavljanjem lažnih isprava i lažnim prikazivanjem za što je potrošen novac te manje uplacenim obvezama za doprinos za zdravstveno i mirovinsko osiguranje oštetio državni proracun Republike Hrvatske i fondove Republike Hrvatske za nešto više od 260.000 kuna.

Osim toga, kao fizicka osoba s tvrtkom koja izvodi gradevinsko-obrtnicke radove potpisao ugovor o izvodenju radova vrijednih oko 290.000 kuna, a za placanje ugovorom zadužio je tvrtku u kojoj je direktor i odgovorna osoba. Tako sklopljenim ugovorom ostvario je spomenutu nepripadajucu materijalnu korist.

Jurcec je izvijestio da se osnovano sumnja i da su prvoosumnjiceni, drugoosumnjiceni i treceosumnjiceni ostvarili obilježja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti jer su dogovorom osnovali drugu tvrtku radi izvlacenja novca iz tvrtke u kojoj su bili odgovorne osobe. Na taj su nacin tvrtku u kojoj su bili odgovorne osobe oštetili za oko 350.000 kuna.

Ukupna šteta u spomenutoj tvrtki i državnom proracunu procjenjuje se na 4.425.000 kuna, a sve su tri osobe zbog osnovane sumnje da su pocinile opisana kaznena djela, uz kaznenu prijavu, danas prijepodne privedene u istražni centar Županijskoga suda u Varaždinu. Nakon što ih ispita, istražni ce sudac utvrditi ima li osnove za odredivanje pritvora. Kriminalisticka istraga se nastavlja.


Podijeli: Facebook Twiter