Celnici SSSH-a i HUS-a protiv Zakona o reprezentativnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici nedavno oformljene koalicije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) u Puli na konferenciji za novinare najavili da ce se oštro protiviti pokušaju nove vlasti da progura Zakon o reprezentativnosti, koji su nazvali "kukavicjim jajetom Kukuriku koalicije".

- Zakon o reprezentativnosti žele iskoristiti da bi mijenjali Zakon o radu, odnosno ukinuli produženu primjenu kolektivnog ugovora, a istovremeno u Vladi tvrde da oni to ne rade, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Napomenuo je da su upravo clanovi nove Vlade, kad su bili u oporbi, medu prvima potpisali zahtjev za referendum o ocuvanju prava iz ZOR-a te da je medu oko 700 tisuca potpisnika bio i sadašnji premijer Zoran Milanovic, koji je tada pozvao sve gradane da ucine isto. Sada pak posrednim putem, preko drugog zakona, radi upravo ono što je spocitavao bivšoj Vladi HDZ-a: želi mijenjati ZOR.

Upravo su zbog toga cetiri sindikalne središnjice prije nekoliko dana Saboru uputile zahtjev za raspisivanje referenduma vezano za kolektivne ugovore.

Po mišljenju nove sindikalne koalicije, prvih 176 dana Vlade ne zaslužuje pozitivnu ocjenu jer nije vladajuci nisu ispunili svoja predizborna obecanja pa se ne vidi kraj negativnih gospodarskih trendova - osobna potrošnja pala je za 7,3 posto, proizvodnja za 9,4 posto, a BDP za 1,4 posto.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijaševic upozorio je da se Zakonom o reprezentativnosti otvara mogucnost daljnjeg rascjepkavanja sindikalnog pokreta jer se daje uloga strukovnim sindikatima.

- Bit cemo jaki partneri Vladi ako se odluci na pozitivne pomake u gospodarstvu, a jaki protivnici ako nastavi daljnje uništavanje industrije, ukine kolektivne ugovore i promijeni Zakon o radu, porucili su Novosel i Matijaševic. Spremni su na industrijske akcije, kako u pojedinim poduzecima, tako i na državnom nivou, a to znaci i štrajk. (M. JERIN)

Godišnje 15 novih kolektivnih ugovora u Istri


Prosjecno se godišnje u Istri sklopi 15 kolektivnih ugovora, a nakon povezivanja Sindikata Istre i Kvarnera, koji je clan HUS-a, i SSSH-a, situacija za radnike u Istri trebala bi biti još povoljnija jer ce u pregovorima s poslodavcima sindikati zajednicki istupati, istaknuto je na jucerašnjoj konferenciji.


Podijeli: Facebook Twiter