Čelnici odlučili ne upotrijebiti silu protiv islamističkih prosvjednika

(D. Me.)
(D. Me.)

Pakistansko vodstvo suzdržalo se od upotrebe sile u nedjelju kako bi se rastjerali islamistički aktivisti koji se već tjednima okupljaju u Islamabadu.

Odluka je stigla dan nakon krvavih sukoba s policijom u kojima je poginulo šest ljudi a veći broj je ranjen, zbog čega je premijer Shahid Khaqan Abbasi organizirao sastanak na visokoj razini.

Vojni zapovjednik Qamar Javed Bajwa stigao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi prisustvovao sastanku, objavljeno je na internetskoj stranici Dawn News.

Na sastanku koji je trajao više od sat vremena, sudionici su odlučili ne upotrijebiti silu protiv prosvjednika, prenose regionalni mediji.

Aktivisti su prosvjedovali zbog operacije rastjerivanja radikalnih vjernika koji su blokirali ključne prometnice prema Islamabadu više od dva tjedna.

Za vrijeme operacije policija je upotrijebila suzavac, gumene metke i vodene mlazove. Pozvana je i vojska, nakon što policija i paravojne snage nisu uspjele rastjerati prosvjednike.

Vojska međutim nije upotrijebila silu protiv prosvjednika. U pismu vojnog stožera ministru unutarnjih poslova koje je na uvid dobio dpa stoji da policija "zasad ne koristi optimalno sve svoje mogućnosti". U pismu se nadalje postavlja pitanje vladi da precizira uvjete vojnog angažmana imajući u vidu naredbe koje je donio vrhovni sud 23. studenoga pozivajući vladu da poduzme mjere da se prosvjednici uklone s autocesta.

Sud u Islamabadu naredio je vlastima da se suzdrže od uporabe oružane sile za vrijeme operacije rastjerivanja prosvjednika.

Ranije tijekom dana u glavnome pakistanskom gradu broj prosvjednika dosegao je 3000, a sigurnosne snage bile su u stanju pripravnosti.

Vlada Punjaba i gradske vlasti objavile su da će škole i sveučilišta ostati zatvoreni u ponedjeljak i utorak zbog očuvanja reda i mira, objavili su lokalni mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter