Čelnici hrvatskih Srba prvi put na proslavi Oluje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića, čelnici Srba u Hrvatskoj ove će godine prvi put sudjelovati na obilježavanju obljetnice Oluje, potvrđeno je Novom listu u Uredu predsjednika Republike. Obilježavanje Oluje svih proteklih godina, pomućeno demonstrativnim bojkotom srpskih čelnika u Hrvatskoj, tim će činom zasigurno dobiti novo, vrednije značenje.

Misli tako i predsjednik Republike Ivo Josipović. "Iznimno je važno za Hrvatsku kao multikulturnu i multietničku zemlju da na proslavi Dana pobjede, Dana branitelja i Dana domovinske zahvalnosti sudjeluju i predstavnici srpske manjine. S velikim odobravanjem prihvaćam dolazak njihovih predstavnika na proslavu u Knin i nadam se da će to postati običaj", kazao je Josipović.

"Prisutnost predstavnika srpske manjine iznimno je važan korak naprijed u međusobnom razumijevanju i prihvaćanju Hrvatske kao zajedničke domovine koja je svoju neovisnost i demokraciju obranila u Domovinskom ratu", poručuje predsjednik.

Koji će čelnici Srba u Hrvatskoj sudjelovati na proslavi Oluje, nije još konačno potvrđeno, pa je neizvjesno i tko će točno doći u Knin. Josipović je toga svjestan: "Srpska manjina nema jedno vodstvo, i u njoj postoji pluralizam. Ali, prisutnost barem nekih njezinih predstavnika iznimno je važan korak naprijed", rekao je. (Boris PAVELIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter