Čelnici gradova i poduzetnici o energetici, otpadu i poreznom sustavu


U pulskom hotelu Park Plaza Histria u četvrtak je otvoren 8. Susret gradonačelnika i poduzetnika, u organizaciji Udruga gradova RH i poslovnog tjednika Lider, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je na skupu predstavljao bivši ministar turizma Anton Kliman. Riječ je o 48-satnom "druženju" čelnika jedinica lokalne samouprave i poduzetnika, na koji je u Pulu pristiglo 121, od 128, gradonačelnika u Hrvatskoj, a koje za cilj ima iznaći nove modele suradnje lokalne samouprave i poduzetnika te potaknuti razvoj. Tri najvažnije ovogodišnje teme o kojima će se na Susretu raspravljati su energetika, otpad i porezni sustav.

Poduzetnici uočavaju potrebe gradova

- Svaka nova garnitura vlasti donosi nove reforme i planove. Hrvatska u sljedeću godinu ulazi s poreznom reformom koju će osjetiti svaki segment djelatnosti i društva, a ostaje pitanje kako će se moći razvijati lokalna zajednica. Već treću godinu za redom upravo porezne reforme dominiraju na Susretu gradonačelnika i poduzetnika, a ove godine očekujemo konkretne odgovore kako Vlada vidi budućnost razvoja gradova. Usto, vruća tema Susreta bit će gospodarenje otpadom, kao i ona o energetskoj učinkovitosti, investicijama i pametnim rješenjima. Ovo je za poduzetnike idealna prilika da uoče potrebe gradova i ponude modele koji će ih unaprijediti, rekao je u uvodu glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Kolege iz lokalne samouprave uvodno su pozdravili i pulski gradonačelnik Boris Miletić, te istarski župan Valter Flego, koji su kao ključni potez bržeg pokretanja razvoja naveli decentralizaciju države i spuštanje ovlasti na gradove i općine; kao i direktor prodaje T-HT-a Boris Sesar, kao predstavnik najvećeg privatnog investitora u Hrvatskoj. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, istaknuo je da je suradnja i komunikacija između lokalne samouprave i gospodarskog sektora ključna za razvoj gradova i kvalitetu života svih građana.

- Vođenje gradova slično je vođenju poduzeća, što smo mi gradonačelnici uspješniji u tome i zajednici će biti bolje. Energetika je veliki izazov u planiranju razvoja gradova i obuhvaća širok raspon ulaganja. Gospodarenje otpadom još je veći izazov, a svaka izmjena u poreznom sustavu utječe na poslovne subjekte i javnu upravu. Na žalost, na ovom ćemo skupu puno puta čuti riječ "kompenzacija", ali vjerujem da ćemo uspjeti razjasniti situaciju, poručio je okupljenima, rekao je Turk.

Decentralizacijom do velikih investicija

U ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović gradonačelnicima i poduzetnicima obratio se bivši ministar turizma Anton Kliman, poželjevši im kvalitetnu raspravu o važnim temama kako bi gradovi uistinu bili motori razvoja Hrvatske.

- Suradnja lokalne samouprave i privatnog sektora je ključna kako bi se otklonile birokratske zapreke. Gradovi imaju velike prostore za investiranje, a veća decentralizacija države omogućila bi velike investicije i oslobodila državu suvišnih obaveza, pogotovo kada možemo koristiti sredstva iz fondova EU. Nisu druge države i gradovi pametniji od nas nego samo bolje organizirani, zaključio je Kliman. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter