Čelnici G8 za žurnu mirovnu konferenciju o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici G8 pozvali su u utorak na što skorije održavanje mirovnih pregovora ne bi li se riješila sirijska kriza, ali u završnom priopćenju skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja nisu spomenuli sudbinu predsjednika Bašara al Asada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je izoliran na skupu G8, s ostalim se čelnicima sukobio u vezi sa sirijskim građanskim ratom i nije se dao nagovoriti da se i natukne kako bi Asad morao odstupiti niti da bi Rusija morala ublažiti potporu Asadu.

"I dalje smo predani postizanju političkoga rješenja krize na temelju vizije jedne jedinstvene inkluzivne i demokratske Sirije", kaže se u završnome priopćenju. "Snažno podupiremo odluku da se što prije održi ženevska konferencija o Siriji", dodaje se.

Asad se ne spominje, a zapadni su čelnici već prije rekli da on mora odstupiti. Čelnici G8 pozvali su sirijske vlasti i oporbu da surađuju na uništavanju svih organizacija povezanih s Al Kaidom.

Američki predsjednik Barack Obama sa saveznicima želi da Asad odstupi, a Putin, koji otkako je lani ponovno postao ruski predsjednik sve otvorenije govori protiv Zapada, vjeruje da bi to bila katastrofa jer postoji prijelazni plan.

Rusija je najsnažniji Asadov saveznik otkako on guši ustanak u kojem su od ožujka 2011. već poginule 93 tisuće ljudi. Asad ima i potporu Irana. Sjedinjene Države, Turska te europske i zemlje Perzijskoga zaljeva podupiru pobunjenike, koji zadnjih nekoliko tjedana trpe poraze od Asadove vojske.

Zapadne sile pokušale su napisati oštrije priopćenje o kojem bi se složili svi čelnici G8, no izvori kažu da se Putin nije složio. Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je ranije da Rusija ne želi prihvatiti spominjanje Asadove sudbine u završnome priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter