Celnici EU-a dogovorili dokapitalizaciju banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici Europske unije postigli su u srijedu navecer dogovor o dokapitalizaciji banaka, prema kojem ce one do 30. lipnja sljedece godine morati osigurati obvezne rezerve u visini od devet posto kapitala visoke kvalitete kako bi se zaštitile od mogucih gubitaka.

Dogovor je postignut na summitu celnika svih 27 zemalja clanica EU-a koji je završen u srijedu navecer, nakon kojeg je 17 celnika eurozone nastavilo svoj summit. Do novog kapitala banke bi trebale doci sljedecim redoslijedom: najprije bi same trebale pokušati naci taj novac na financijskom tržištu, ako to ne uspije onda se obracaju vladama u svojim državama, a zadnja je mogucnost obracanja europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF).

Zemlje EU-a su se u srpnju dogovorile da pojacaju otpornost banaka i propisale da banke moraju u rezervi imati sedam posto vlastitih sredstava visoke kvalitete do 2019. godine. Medutim, sada se traži devet posto i to ubrzano jer je potrebno osigurati da banke prežive gubitke na grckim obveznicama.

U izjavi koju su prihvatili celnici na summitu kaže se da postoji "široki dogovor" o potrebi udjela kapitala najviše kvalitete u visini od devet posto (Core Tier 1). To se treba postici do 30. lipnja 2012. godine. Kapital najviše kvalitete jest kapital koji banke moraju imati u gotovini ili u instrumentima koji se mogu vrlo brzo pretvoriti u gotovinu.

"Mjere za povratak povjerenja u bankarski sektor nužne su i hitno potrebne", kaže se u izjavi celnika. One trebaju osigurati srednjorocno financiranje banaka kako bi se izbjegao kreditni slom i sacuvao dotok kredita realnom gospodarstvu. U izjavi se ne spominje iznos u kojem bi se banke trebale dokapitalizirati, dok se neslužbeno govori da je rijec o 108 milijardi eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter