Celnici Agrokora i Atlantic Grupe pod lupom poreznika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz estradne zvijezde i sportske djelatnike medu nekoliko tisuca gradana koje je Porezna uprava pozvala da još jednom pojasne porijeklo svoje imovine su i dvojica velikih poduzetnika - Ivica Todoric, vlasnik Agrokora, i Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe. I dok je Todoric potvrdio da je pozvan u Poreznu upravu, Tedeschi kaže da poziv nije dobio, ali porucuje da ce se rado odazvati pozivu kad god on stigne.

Kako doznajemo u Poreznoj upravi, nitko nije ciljano odlucio zvati dvojicu spomenutih poduzetnika, nego je njihova imena izbacio kompjutorski sustav koji uocava nesrazmjer izmedu prihoda i imovine. Naši sugovornici napominju da poziv u Poreznu upravu ne znaci automatski da sva njihova imovina nije pokrivena prihodima na koje su uredno placeni porezi.

- Radi se o provjeri, a nju jednako prolaze i obicni gradani i veliki poduzetnici, što ne znaci da s njihovim prihodima i porezima nije sve u redu, no provjera ce pokazati je li doista tako, kaže naš sugovornik iz Porezne uprave.

U ovoj akciji Porezna uprava provjerava osobne financije dvojice poduzetnika, a ne poslovanje njihovih poduzeca.

Ivica Todoric nam je potvrdio da je tocno da "Porezna uprava, odnosno podrucni ured Zagreb prikuplja podatke o njemu kao poreznom obvezniku".

- Buduci da sam jedan od najvecih poslodavaca u Hrvatskoj, smatram potpuno logicnim da se sve osnove vezane na stjecanje imovine utvrde i kod mene kao poreznog obveznika, veli Todoric.

Tedeschi pak tvrdi da poziv još nije stigao te da ga nije dobio ni danas, iako je provjeravao poštu, ali najavljuje da ce se Poreznoj upravi svakako odazvati ako takav poziv stigne na njegovu adresu.

- Nisam dobio nikakav poziv ni za tvrtku, niti ja osobno kao gradanin, kao porezni obveznik, ali odazvat cu se ako taj poziv stigne. Poslovanje moje tvrtke je transparentno, moja imovina je transparentna, bilo da je rijec o nekretninama na koje sam uredno uknjižen, bilo da je rijec o racunu u banci i sredstvima koja dobivam kao placu, bonuse ili sam ih dobio od prodaje imovine ili nasljedivanjem, kazao je Tedeschi.(J. MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter