Celio-Cega: Nisam ni pod kakvom istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glas Istre u izdanju od 5. listopada 2013. godine u članku "Menadžer Skipera pod istragom zbog sumnje u pronevjeru 23 milijuna eura" donosi nekoliko netočnih navoda i to:

1. Glas Istre donosi netočan navod: "a ovaj put policija i Državno odvjetništvo istražuju slučaj pronevjere 23 milijuna eura u tvrtkama Rezidencija Skiper i Skiper Hoteli za što se sumnjiči njihov menadžer Lovro Celio-Cega."

Suprotno navodima Glasa Istre, u Rezidenciji Skiper i Skiper Hotelima za vrijeme mandata Lovre Celio-Cega, nema i nije bilo nikakvog "slučaja pronevjere". Lovro Celio-Cega nema nikakvih saznanja ni o kakvim istražnim radnjama policije i Državnog odvjetništva jer nikada nije zaprimio od nadležnog Državnog odvjetništva nalog o provođenju istrage za niti jedno kazneno djelo.

2. Glas Istre u spomenutom članku donosi netočan navod: "Mediji su objavili da je Celio-Cega kazneno prijavljen zbog zloporabe ovlasti, jer je, nakon što je putem svoje tvrtke Sol Optimus 2011. preuzeo upravljanje, započeo sveobuhvatnu adaptaciju kompleksa vila i apartmana koja je nepotrebna, jer se radi o potpuno novim objektima. Time je vlasniku, Hypo banci, navodno nanijeta šteta u visini od čak 23 milijuna eura."

Suprotno navodima Glasa Istre, adaptacija turističkog kompleksa Skiper je bila neophodna, čemu u prilog govore materijalni dokazi, odnosno nalazi vještaka i tehničkih eksperata koji su "snimili" stanje prije početka adaptacije. Samu odluku o pokretanju adaptacije donijela je Hypo Alpe-Adria-Bank Grupa. Postupak odabira izvođača, provedbe radova, kontrole kvalitete i sva plaćanja prema izvođaču odobravao je nadzorni tehnički tim Hypo Grupe. Slijedom navedenog, ne postoje nikakvi dokazi da bi Lovro Celio-Cega prema Hypo Grupi počinio bilo kakvu štetu odnosno štetnu radnju vezano uz spomenute radove. Štoviše, ni sama Hypo Banka nema nikakvih saznanja o navodnim izvidima i istragama.

Prema uputi i ovlaštenju Hypo Grupe, možemo potvrditi da se ne provodi nikakva interna istraga ni protiv kojeg sadašnjeg zaposlenika Skiper Hotela i Rezidencije Skiper. Nadalje, temeljem obavijesti Hypo Grupe, možemo naglasiti da je istina ono o čemu članak ne piše, a to je da je od 2011. godine Hypo Banka podnijela ukupno 10 kaznenih prijava u Austriji i Hrvatskoj protiv ukupno šest osoba koje su u prošlim vremenima bile uključene u projekt Skiper. Također, potrebno je naglasiti da se niti jedna od tih deset kaznenih prijava ne odnosi ni na kojeg aktivnog zaposlenika Hypo Grupe.

3. Glas Istre u spomenutom članku donosi netočan navod: "Istovremeno, doznajemo iz austrijskih medija, pravomoćno je okončan sudski proces u aferi 'tepisi'. Naime, menadžer je uklonio 200 perzijskih tepiha kupljenih za hotel Adriatic Kempinski za 430.000 eura od austrijske tvrtke. Cegin je vještak procijenio da tepisi zapravo vrijede 95.000 eura, iako ih je putem interneta pokušao prodati po znatno višoj cijeni od nabavne. Pri tome je tužio austrijskog dobavljača zbog prijevare, ali je Viši pokrajinski sud u Grazu pravomoćno odbacio tužbu. Sudac je nakon okončanja procesa zatražio od Državnog odvjetništva da ispita okolnosti u kojima je, sumnja se, Cega u cijelom slučaju počinio tešku prijevaru."

Suprotno navodima Glasa Istre, postupak u Austriji se nije vodio radi prijevare, niti po tužbi Lovre Celio-Cega, već u građanskom postupku po tužbi Skiper Hotela d.o.o. temeljem pravnog instituta prekomjernog oštećenja. Isto tako tepihe nije procjenjivao "Cegin vještak" već austrijski ovlašteni sudski vještak za orijentalne tepihe. Lovro Celio-Cega nije samoinicijativno ništa uklonio, pa tako ni tepihe koje hotelski operater Kempinski nije htio koristiti. Tepisi se i dan danas, u punom broju, nalaze u turističkom kompleksu Skiper. Potpuno je pogrešna, deplasirana i neprovjerena tvrdnja da je austrijski sudac zatražio od Državnog odvjetništva da okolnosti u kojima je Cega u cijelom slučaju počinio tešku prijevaru, jer se Lovro Celio-Cega u tom sudskom postupku imenom niti ne spominje. Slijedom toga, austrijski mediji nisu objavili nikakav sadržaj koji bi se odnosio na Lovru Celio-Cega.

Zaključno, podnositelj ističe kako je u članku nedopušteno objavljena fotografija Lovre Celio-Cega suprotno članku 21 zakona o medijima, jer ista nije snimljena uz njegov pristanak radi objavljivanja u predmetnom članku, niti je snimljena na javnom mjestu.

Lovro Celio-Cega, Utješinovićeva 2, Zagreb

Skiper Hoteli d.o.o., Alberi 300A, Savudrija


Podijeli: Facebook Twiter