"Čelična lady" priprema stranku mladim lavovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznenadni i brzi unutarstranački pad Radimira Čačića, dojučerašnjeg prvaka Hrvatske narodne stranke i donedavnog prvog potpredsjednika Vlade, snažno je odjeknuo na političkoj pozornici.

Iako je Čačićev javni rejting prije konačne presude mađarskog suda za prometnu nesreću, te odlaska iz Vlade, bio nizak, postavlja se pitanje - je li ga trebalo isključiti dok je odsluženju zatvorske kazne u Valturi?

"Do javnosti su dospjele informacije kako je Čačić, dok je na odsluženju zatvorske kazne, počeo voditi stranačku politiku. Ako je to točno, onda je to nedopustivo ponašanje i odluka središnjice HNS-a nije neočekivana", komentira politolog dr. Anđelko Milardović.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja je čvrstom rukom uklonila Čačića iz stranke (ali vjerojatno ne i iz nacionalne političke arene) upravo kao glavni razlog za isključenje bivšeg šefa navodi njegovo miješanje u stranačke poslove, pa čak i početak koalicijskih pregovora o kojima nije znala ništa. Vjerojatno je riječ o razgovorima s Milanom Bandićem, zagrebačkim gradonačelnikom koji je ponovio svoju ambiciju da postane hrvatski premijer.

"Čačić je kao osoba homo politicus, sto posto je u politici i on neće odustati od javnog djelovanja nakon povratka iz Valture", veli politolog Anđelko Milardović. 

Svojom odlukom o izbacivanju Radimira Čačića iz HNS-a Vesna Pusić prezentirala se kao nova "čelična lady" hrvatske politike. U trenutku izbacivanja iz stranke bivšeg predsjednika i bliskog suradnika, dr. Pusić najavila je dodatnu promociju novih lica HNS-a, "mladih lavova" koji će stranku preuzeti već uoči parlamentarnih izbora. (D. GRAKALIĆ)

Istarski HNS podržao Čačićevo izbacivanje

Iako još nisu dobili služeni dopis iz baze, istarski HNS-ovci podržavaju odluku Predsjedništva stranke o izbacivanju Radimira Čačića.

Potvrdio je to prvi istarski HNS-ovac Ranko Švraka, po čijim bi se riječima moglo zaključiti da si je Čačić ovakvu sudbinu, koja ga je na kraju koštala gubitka stranačke iskaznice, sam zakuhao.

- Čačić se svojim postupcima sam doveo u takav položaj. Stranka mora biti na prvom mjestu, a u njegovom se slučaju radilo o neprimjerenom ponašanju i pokušaju destabilizacije, veli Švraka.

Na pitanje ne misli li da Čačić ipak neće tek tako popustiti i je li na pomolu raskol u redovima HNS-a, veli da su slično prošle i neke druge stranke te je uvjeren da novonastala situacija može samo ojačati i dodatno stabilizirati HNS.

- Vjerojatno će oni koji su mu odani jer im je omogućio nekakvo zaposlenje, napredak ili karijeru stati iza njega, no to nije većina, zaključio je Švraka. (D. B. P.)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter