Čelična duša ranjenog grada

Mate Sabljić uz skulpturu "Vukovarac"
Mate Sabljić uz skulpturu "Vukovarac"

Iz godine u godinu, i tako već dvadeset i jednu zaredom, prisjećamo se tog kobnog, ali obvezujućeg datuma novije hrvatske povijesti, 18. studenoga, dana kada je pao Vukovar koji je mjesecima odolijevao sili i bezumlju dok se u pozadini rađala država, a uskrsnuo je grad heroj.

Koliko li je samo proročanstva u onom Šoljanovom stihu: "(Za)pamtit ćete Vukovar". To nadahnuće ratnicima i stratezima koji od tada proučavaju nemoguće u mogućem, još više je nadahnjivalo umjetnike, koji su muku grada pretakali u vječite simbole sjećanja i pamćenja.

Samouki kipar Mate Sabljić, koji od brodogradilišnog otpada na izrazito visokim temperaturama vari i rastapa metal, krom, nikal i broncu, da bi ga spretno i nadahnuto oblikovao u poruke, simbole, skulpture i sam je na neki način dijete Vukovara u kojem je svoje prve čvrste i odmjerene korake usmjeravao u budućnost, i ove se godine vraća uspomenama te novim skulpturama daje obol nezaboravu.

U Domu hrvatskih branitelja u Puli te potom i u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije postavio je izložbu Fragmenti za portret jednog grada, dvanaest novih skulptura.

Kako ih je doživio, što je u njima vidio i što je poželio poručiti, najbolje je sam opisao u prigodnom tekstu koji je uz izložbu otisnuo u popratnom katalogu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva logoraša i pulske Hvidre.

Glavni motiv bio mu je, kako kaže, da se ništa i nitko ne smije staviti iznad žrtve, da je žrtva sveta ma o kome se radilo, a da je naša obaveza biti svjedocima i onima koji pamte da nisu pale uzalud te da im budemo vodiči kroz vrijeme i sjećanja. O tome Sabljić kaže:

"Rekoše nekada davno da je ljudsko tijelo sebe otkrilo prvo u skulpturi i kao takvo počelo komunicirati s okolinom. Ja u skulpturi otkrih govor oblika koji mi je omogućio da iskažem sve ono što nosim u sebi i da to donesem na svjetlo dana, tu proživljenu patnju jednog grada, grada koji iznjedri svoje mučenike i heroje, a oni svojom hrabrošću i ljubavlju prema domu i domovini iskazaše neviđeno herojstvo. Vukovar je ušao u našu svijest i hrvatsku povijest kao grad koji je sa svojim braniteljima promijenio tijek rata, slomio kičmu velikosrpskog agresora i time omogućio uspostavu slobodne i nezavisne Republike Hrvatske.

To vrijeme herojstva, neviđene ljudske patnje, stradanja, progonstva i zatočeništva podsjeti me na znak križa koji u davno vrijeme bijaše oružje u službi sramoćenja i mučenja, ali, gle čuda, Onaj koji na njemu otrpi muku i smrt, taj isti križ pretvori u nadu i spas. Tako je i vukovarsko stradanje znak novoga doba gdje kalvarijski put biva okrunjen krunom slobode". (Mate ĆURIĆ, snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter